Diagnose knieprothese

Als uw kniegewricht versleten of beschadigd is, dan kan een knieprothese uitkomst bieden. Krijgt u een knieprothese? Lees hoe Menzis u kan helpen.

Wat is een knieprothese?

  • Een knieprothese, ook wel kunstknie genoemd, vervangt het kniegewricht.

  • Er zijn 2 soorten protheses: de totale knievervanging en de vervanging van alleen de binnen- of buitenkant van de knie.

  • Een knieprothese is geen wondermiddel, maar in verreweg de meeste gevallen is de klacht na verloop van tijd verholpen en de pijn aanzienlijk verminderd.

  • Een kunstknie kan minder ver buigen dan een gewone knie.

  • Een kunstknie gaat lang mee: 15 tot 20 jaar.

  • Behalve de behandeling zelf, zijn er ook vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie.

Bron: Thuisarts.nl

Meer informatie over de knieprothese

Uw huisarts verwijst u naar een orthopedisch chirurg. Deze onderzoekt uw knie en maakt een röntgenfoto. Zo kan worden vastgesteld of een knieprothese voor u de oplossing zal zijn. Een knieprothese kan in beide benen nodig zijn. Mocht een knieprothese na hopelijk vele jaren gebruik versleten raken, dan kan een nieuwe operatie weer uitkomst bieden.

Meer lezen over knieprotheses

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over de knieprothese. Zit u toch nog met vragen? Of wilt u er meer over lezen? De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

  • Meer informatie over knieprotheses, de operatie en het herstel: Reumafonds

  • Uitgebreide informatie over knie en prothese van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging: Zorg voor beweging.

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.