Een gezond gebit

Hoe zorgt u voor uw gebit? Goed poetsen legt de basis voor sterke en gezonde tanden. Hier vertellen we u alles over mondzorg.

In het kort

 • Poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten uw tanden.

 • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts.

 • Voeding, roken en drinken hebben een grote invloed op de gezondheid van uw mond.

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen vormt de basis van een gezond gebit. Zo verwijdert u tandplak en voorkomt u problemen met uw tandvlees en gaatjes. Daarnaast maakt de fluoride in tandpasta uw tanden sterker.

Poetst u op de juiste manier?

 • Zet uw tandenborstel onder een hoek van 45 graden op de overgang van uw tanden en tandvlees.
 • Maak korte, heen en weer gaande bewegingen. Zet niet te veel druk.
 • Houd een vaste volgorde aan. Poets altijd de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van uw tanden en kiezen.
 • Poets iedere dag tenminste 2 keer per dag, minimaal 2 minuten.
 • Maak de ruimte tussen uw tanden en kiezen schoon met flosdraad of een rager.

Wat is beter, een elektrische tandenborstel of niet?

Het is wetenschappelijk bewezen: poetsen met een elektrische tandenborstel verwijdert meer tandplak dan een normale tandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging al voor u. Dat hoeft u dus niet meer te doen. Let hier op als u met een elektrische tandenborstel gaat poetsen.

Gebruikt u liever een normale tandenborstel? Kies er dan een die niet te hard is. Zo beschadigt u uw tandvlees niet.

Jong geleerd is...

Ook al heeft uw kind nog melktanden, tanden poetsen hoort erbij! Maak hier een leuke, dagelijkse routine van.  Uw kind grijpt al snel zelf naar de tandenborstel. Hieronder een aantal tips:

 • Voor iedere leeftijd is er een tandpasta. Vaak met een minder sterke smaak en hoeveelheid fluoride.
 • Er zijn ook apps die tandenpoetsen leuk en leerzaam maken. Neem bijvoorbeeld Talking Ginger voor iPhone of Android. Hierbij leert een rode kat uw kind op een leuke manier goed poetsen.
 • Neem u kind mee voor controle zodra het eerste tandje is doorgebroken. Uw kind went zo al op jonge leeftijd aan de tandarts. De Basisverzekering vergoedt de meeste tandheelkundige kosten voor kinderen tot 18 jaar.

De invloed van voeding en roken

Wat u eet of drinkt heeft grote invloed op uw gebit. Sommige dranken zoals frisdrank en sinaasappelsap bevatten veel suikers en zuren. Deze tasten uw glazuur aan. Ook fruit bevat van nature suikers. Het gebit kan zo’n 7 zoete momenten op een dag aan. Dit zijn bijvoorbeeld ontbijt, lunch, avondeten en 4 tussendoortjes. 

Roken is erg slecht voor uw gebit en tandvlees. Het veroorzaakt onder andere:

 • aanslag op tanden en tandvlees,
 • verkleuring van de tanden
 • een slechte adem.

Daarnaast leidt roken op langere termijn tot een groter risico op mondkanker en tandvleesaandoeningen. Stoppen met roken is dus ook voor de gezondheid van uw mond een goed idee.

Wat is wel goed?

Calcium is een belangrijke bouwsteen voor botten en tanden. Ook vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van uw mond. Het helpt namelijk bij de opname van calcium. Vitamine D krijgen we binnen door blootstelling aan de zon, verrijkte melk, eierdooiers, en vette vis, zoals zalm en tonijn. 

Meer informatie

Kijk ook eens op allesoverhetgebit.nl. Op deze site vindt u algemene informatie over de tandarts, het gebit en de kosten van mondzorg.

SamenGezond

Nog meer tips over een gezond gebit en over gezonder leven? Met SamenGezond, een online gezondheidsprogramma met bijbehorende app, geven we een gezond steuntje in de rug, dat u helpt om stap voor stap gezonder te leven.