Vergoeding orthopedische schoenen

Heeft u problemen of pijn wanneer u loopt of beweegt? Dan kunnen orthopedische schoenen een oplossing zijn. Deze schoenen zijn aangepast aan uw voeten en manier van lopen. Hier leest u wat de vergoedingen zijn.

Jaar:

2022

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wat krijg ik vergoed uit de Basisverzekering?

 • Menzis Basis Voordelig

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% (eigen bijdrage tot 16 jaar € 62 vanaf 16 jaar € 124)

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  conform gecontracteerde zorg, op basis van de goedgekeurde offerte tot maximaal 70 % van het tarief dat gemiddeld voor dit hulpmiddel gecontracteerd is

 • Menzis Basis

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% (eigen bijdrage tot 16 jaar € 62 vanaf 16 jaar € 124)

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  conform gecontracteerde zorg, op basis van de goedgekeurde offerte tot maximaal 75% van het tarief dat gemiddeld voor dit hulpmiddel gecontracteerd is (eigen bijdrage tot 16 jaar € 62,50 vanaf 16 jaar € 125)

 • Menzis Basis Vrij

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% (eigen bijdrage tot 16 jaar € 62 vanaf 16 jaar € 124)

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% van de nota tot 100% van het in Nederland passend geacht bedrag (eigen bijdrage tot 16 jaar € 62,50 vanaf 16 jaar € 125)

Wat krijg ik vergoed uit de aanvullende verzekering?

Mijn vergoedingen

Log in en bekijk welke vergoedingen en voorwaarden voor u gelden. 

Inloggen

Uw vergoeding voor orthopedische schoenen: belangrijk om te weten

 • Wanneer heb ik recht op vergoeding?

  De leverancier van de orthopedische schoenen beoordeelt of u het beste bent geholpen met steunzolen, een advies voor goede schoenen, orthopedische schoenen of een aanpassing aan uw gewone schoenen.

  Heeft u al orthopedische schoenen? Dan beoordeelt hij of die nog voldoen of dat deze beter vervangen kunnen worden.

 • Heb ik toestemming of een verwijzing nodig?

  Toestemming

  Als u naar een leverancier gaat die niet door Menzis is gecontracteerd, heeft u vooraf toestemming van Menzis nodig. Ook is er toestemming nodig als de schoenen binnen 18 maanden (voor verzekerden vanaf 16 jaar) of 9 maanden (kinderen tot 16 jaar) vervangen moeten worden. Hiervoor vragen wij van u een toelichting van uw medisch specialist (orthopeed of revalidatiearts) en een offerte van de leverancier. Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat als door groei binnen 9 maanden vervanging van de schoenen nodig is, u geen toestemming hoeft te vragen. U heeft wel een verwijzing van de specialist nodig.

  Verwijzing

  Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder? Dan heeft u in de meeste gevallen geen verwijzing van de medisch specialist nodig. U kunt dan direct contact opnemen met de leverancier. De leverancier heeft wél een verwijzing met een toelichting van de behandelend medisch specialist nodig als:

  • u ouder bent dan 16 jaar en u maatwerkschoenen nodig heeft
  • u ouder bent dan 16 jaar. U heeft al orthopedische schoenen, maar u wilt deze binnen 18 maanden vervangen door een medische oorzaak
  • u jonger bent dan 16 jaar

  De gecontracteerde zorgaanbieder geeft het aan wanneer u een verwijzing nodig heeft.

  Kiest u voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan heeft u altijd een verwijzing en een toelichting nodig. Ook heeft u toestemming nodig van Menzis.

 • Vallen orthopedische schoenen onder het eigen risico?

  Ja, voor orthopedische schoenen geldt het eigen risico.

 • Geldt er een eigen bijdrage?

  Ja, voor orthopedische schoenen betaalt u een eigen bijdrage. Vanuit sommige aanvullende verzekeringen is er een vergoeding van de eigen bijdrage.

  • Bent u jonger dan 16 jaar, dan is de eigen bijdrage € 62.
  • Bent u 16 jaar of ouder, dan is de eigen bijdrage € 124.

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier, dan heeft u alleen recht op vergoeding als de leverancier SEMH-gecertificeerd is in het kader van de erkenningsregeling 'Orthopedische schoentechnische bedrijven'. Voor vergoeding heeft u een schriftelijke verwijzing nodig van uw medisch specialist en toestemming van Menzis.

Zorgvinder

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.