Diagnose staar

Is uw ooglens troebel geworden door staar, ook wel cataract genoemd? We vertellen u wat er komt kijken bij de diagnose staar.

Wat is staar/cataract?

  • Staar is een vertroebeling van de ooglens door eiwitten.
  • Deze eiwitten zitten van nature in de lens.
  • De eiwitten kunnen gaan samenklonteren en de lens troebel maken.
  • De oogarts kan de troebele lens vervangen door een kunstlens.
  • Met deze kunstlens kunt u weer goed en scherp zien.

Bron: Thuisarts.nl

Meer lezen over staar/cataract

Met staar gaat u wazig zien. Kleuren ziet u minder helder, soms een beetje bruin of geel. Het kan zijn dat u dubbel ziet als u met één oog kijkt en ook 's avonds en ‘s nachts ziet u slechter. Uw huisarts verwijst u bij zulke klachten door naar een oogarts. De oogarts stelt vast of een staaroperatie voor u de oplossing is. Na een staaroperatie kunt u weer goed en helder televisiekijken, lezen, autorijden of uw hobby uitoefenen.

Betrouwbare informatiebronnen

Uw huisarts en oogarts proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk informatie te geven over het ontstaan en de behandeling van staar. Heeft u toch nog een vraag? Of wilt u er meer over lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Hoe zit het met de vergoeding?

U krijgt de staaroperatie volledig vergoed als deze medisch noodzakelijk is en bestemd is om op afstand weer goed te kunnen zien. Wel betaalt u het eigen risico. De zorgaanbieder moet in onze Zorgvinder staan. 

Wilt u meer weten over de vergoeding en de behandeling van staar? Lees verder op de pagina behandelen van staar.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.