Diagnose staar

Is uw ooglens troebel geworden door staar, ook wel cataract genoemd? We vertellen u wat er komt kijken bij de diagnose staar.

Wat is staar/cataract?

 • Staar is een vertroebeling van de ooglens door eiwitten.
 • Deze eiwitten zitten van nature in de lens.
 • De eiwitten kunnen gaan samenklonteren en de lens troebel maken.
 • De oogarts kan de troebele lens vervangen door een kunstlens.
 • Met deze kunstlens kunt u weer goed en scherp zien.

Bron: Thuisarts.nl

Meer lezen over staar/cataract

Met staar gaat u wazig zien. Kleuren ziet u minder helder, soms een beetje bruin of geel. Het kan zijn dat u dubbel ziet als u met één oog kijkt en ook ‘s nachts ziet u slechter. Uw huisarts verwijst u bij zulke klachten door naar een oogarts. De oogarts stelt vast of een staaroperatie voor u de oplossing is. Na een staaroperatie kunt u weer goed en helder televisiekijken, lezen, autorijden of uw hobby uitoefenen.

Betrouwbare informatiebronnen

Uw huisarts en oogarts proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk informatie te geven over het ontstaan en de behandeling van staar. Heeft u toch nog een vraag? Of wilt u er meer over lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Hoe zit het met de vergoeding?

U krijgt de staaroperatie volledig vergoed als deze medisch noodzakelijk is en bestemd is om op afstand weer goed te kunnen zien. Wel betaalt u het eigen risico. De zorgaanbieder moet in onze Zorgvinder staan. 

Wilt u meer weten over de vergoeding en de behandeling van staar? Lees verder op de pagina behandelen van staar.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.