• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Werk als beste Zorg

Mensen met werk, merken het misschien niet, maar werk levert veel meer op dan alleen een salaris aan het einde van de maand. Werk zorgt voor structuur, sociale contacten en het gevoel ergens aan bij te dragen. 

Werk als beste Zorg | Begeleidingstraject in Twente

Interview met Petra Oude Engberink en Maureen Oude Oosterik

Werk geeft iemand een groter gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen. En dat kan van grote waarde zijn voor mensen met psychische klachten. Dat blijkt uit een gesprek met Petra en Maureen die vertellen over het traject Werk als beste Zorg. Hierbij worden mensen met psychische klachten begeleid naar passend werk.

De helft van ons krijgt te maken met psychische klachten

“Bijna de helft van ons krijgt vroeg of laat in het leven te maken met psychische kwetsbaarheid,” zegt Maureen, programmamanager bij GGZ-organisatie Mediant. “Het kan iedereen overkomen," beaamt Petra, beleidsadviseur arbeidsmarkt bij gemeente Enschede. Petra: “We merken dat we mensen vooral helpen als we ons richten op de talenten en de ontwikkelingsmogelijkheden van iemand, in plaats van de aandoening die iemand heeft.” De mensen die met dit traject geholpen worden zijn heel divers, geeft Maureen aan: “We hadden eens iemand met een autisme spectrum stoornis die vastliep in het werk en telkens op zijn tenen moest lopen omdat hij heel veel externe contacten moest onderhouden. Op een gegeven moment kom je op een punt dat de hele boel als een kaartenhuis instort.”

Anne is blij met haar werk

Maureen vertelt: “Eerst bekijken we samen met een GGZ-professional: waar ging het mis, hoe komt dat, wil je hetzelfde werk weer doen of past iets anders beter bij je?” Maureen vertelt over taxichauffeur Anne die nu ander werk heeft dat beter bij haar past. Anne komt in één van hun nieuwsbrieven aan het woord: “Op het werk weten ze van mijn psychische kwetsbaarheid, ik ben bipolair. Ik heb dat niet meteen verteld, maar we zaten een keer met ziekte in het team. Daardoor moest er meer gewerkt worden. Ik had al extra gewerkt en toen ik vertelde waarom ik niet meer uren kon werken, vonden mijn collega’s dat fijn om te weten.”

Anne vertelt dat ze een tijdje opgenomen is geweest in een GGZ-instelling en dat ze dus van ver is teruggekomen: “Onvoorstelbaar toch? Als je zover weg bent geweest en dat je dan zo terugkomt, met een contract voor onbepaalde tijd. Daar ben ik echt trots op.” Anne heeft ook tips voor anderen: “Denk niet dat thuiszitten alles is wat je kunt. Je kunt begeleiding krijgen in je weg naar werk. Zo heb ik ook hulp gehad en ben ik zo in contact gebracht met mijn huidige werkgever.”

Ook aan werkgevers worden gedacht

Ook werkgevers worden geholpen in hun zoektocht naar passend personeel, vertelt Petra: “Twente is een regio met veel MKB- en familiebedrijven die er voor openstaan om anderen verder te helpen. De energie die je bovendien als werkgever in je nieuwe werknemer steekt, krijg je terug.” Petra legt uit wat ze daarmee bedoelt: “Mensen die via dit traject bij een bedrijf aan de slag gaan, zijn heel betrouwbaar, loyaal en betrokken. We zien dat deze mensen niet na één jaar weer weggaan. Bovendien zijn ze gemotiveerd, want ze hebben een kans gekregen om weer mee te doen. Ze worden weer gezien als mens.” Maureen vult Petra aan: “Als werkgever sta je er ook niet alleen voor. Stel dat je nieuwe collega terugvalt of ergens mee worstelt dan bieden we hulp en ondersteuning.” Petra vat het zo samen: “Er is een vangnet. We laten iemand niet los.”

Bent u bij Menzis verzekerd?

Heeft u geen klachten waarmee u naar de huisarts moet, maar wilt u wel werken aan uw mentale gezondheid? Bent u bovendien verzekerd bij Menzis? Ontdek dan de app: Coach op zak. Download de gratis app voor iedereen met een Basisverzekering van Menzis. 

Ontdek de app | Coach op zak

Procesondersteuning met een Sleutelfiguur

Petra en Maureen vertellen dat een werkzoekende wordt begeleid door zowel de GGZ als de gemeente of het UWV. Begeleiders vanuit de GGZ trekken op met begeleiders vanuit Werkplein Twente, waarin 14 Twentse gemeenten en het UWV samenwerken. Elkaars expertise wordt optimaal benut en sluit goed op elkaar aan. Dat is ook dankzij de inzet van Sleutelfiguren. Deze 14 Sleutelfiguren zorgen voor de verbinding tussen deze grote organisaties met de vele professionals. Deze Sleutelfiguren werken zelf ook met de doelgroep en weten de weg in de andere organisaties.

*De foto's bij dit artikel komen uit de Beeldbank van Menzis. De meneer op de foto is dus geen deelnemer van het project. Het citaat van Anne komt uit een nieuwsbrief van Werk als beste Zorg uit november 2024. Anne is niet haar echte naam, maar heeft in het interview toestemming gegeven aan Werk als beste Zorg, om haar citaat vaker te gebruiken. Lees hier het hele interview met Anne.

Bent u iemand die door zijn of haar psychische klachten geen werk gevonden krijgt?

Vraag het UWV, uw gemeente of uw behandelaar bij Dimence of Mediant naar de mogelijkheden van dit begeleidingstraject. Zij kunnen voor u navragen of u in aanmerking komt voor deze aanpak en ondersteuning. In Twente vinden overheidsorganisaties, bedrijven, zorginstellingen en mensen samen een oplossing. 

Met dit traject laat Twente laat zien, hoe het ook kan

Dit traject is onderdeel van Twentse Koers. Een samenwerkingsverband waar Menzis ook aan meewerkt. Bij Werk als beste zorg zijn verschillende gemeenten betrokken, maar ook het UWV, GGZ-organisaties en zorginstellingen. Het is een samenwerking met korte lijntjes, praktische oplossingen en een groot netwerk. De wens van de werkzoekende staat, en door deze mix komt er vaak een passende match uit. Een regio als Twente laat hiermee zien dat het zo ook kan.

Meer aandacht voor Twente

In uw regio werken we samen met ziekenhuizen, zorgaanbieders en andere partijen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten wat wij in uw regio doen? Ontdek en lees de verhalen hier:

Regio Twente