Gezonder eten

Gezond eten is belangrijk. Als u gezond eet, voelt u zich fitter. Daarnaast vergroot u de kans om gezond(er) oud te worden. 

Wat is gezond eten?

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt u om gezond en duurzaam te eten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende fruit, groente en volkoren producten. Kies gezonde voedingsmiddelen en beperk uw inname van sterk bewerkt voedsel, zoals koek, chips en frisdrank. Op die manier krijgt u voldoende voedingsstoffen binnen. In principe zijn 3 hoofdmaaltijden voldoende. Tussendoortjes zijn dus niet nodig. Heeft u toch trek, kies dan zoveel mogelijk voor een gezond tussendoortje.

Bij het boodschappen doen loont het de moeite om het etiket te bekijken en een bewuste keuze te maken welk product u kiest. Daarnaast raden we u aan om uw maaltijden zoveel mogelijk zelf te bereiden, zodat u precies weet wat u eet. Zo vergroot u uw leefkracht.

video Voedingscentrum gezond eten

Hoe pakt u het aan?

Weten wat gezonde voeding is, is de eerste stap. Uw gedrag en eetpatroon veranderen is de volgende stap. Het kan knap lastig zijn om weerstand te bieden aan sterk bewerkt voedsel, zoals koek, chips en taart. Er zijn verschillende tips en strategie├źn die u kunt proberen om gezonder te eten. De belangrijkste tip: stel haalbare doelen en begin klein. Probeer eerst bijvoorbeeld eens om iedere dag 2 stuks fruit te eten. Als dat is gelukt, gaat u aan de slag met een ander doel, bijvoorbeeld geen suiker meer in de thee.

3 tips om gezonder te eten

Zorg voor leefkracht - home

Podcast | Meer energie. Hoe dan?

Geen zin. Iedereen kent dat gevoel. U sleept zich voort, u krijgt uw werk niet gedaan en uw concentratie is ver te zoeken. Hoe zorgt u dan voor energie? In deze podcast zoeken we dat voor u uit. We ontdekken dat energie te maken heeft met 4 dingen. Luister nu

Artikelen

We krijgen dagelijks heel wat voedsel binnen. Door bewuster te kiezen voor wat u wel en niet eet kunt u uw gezondheid verbeteren.

Zo houdt u uw bloedsuikerspiegel stabiel

Wat te doen bij een hoge bloedsuiker? U kunt pieken en dalen in uw energie voorkomen met de volgende tips. 

De vuistregels van gezond eten uitgelegd.

Vandaag op ‘t menu: niet wat maar hoe

Want wat gezonde voeding is weten we inmiddels wel. Maar hoe zet u uzelf ertoe vaker gezond te eten? 

Zout. U ontkomt er niet aan. Zelfs als u volgens de richtlijnen goede voeding eet, krijgt u nog steeds veel zout binnen.

Laat u zich niet foppen door de verpakking

Leer etiketten lezen zodat u de gezonde keuzes kunt maken.