Vergoeding dieetadvisering

Zoekt u voorlichting over voeding en eetgewoonten? Een diëtist kan u advies geven over een bepaald eetpatroon, dus een dieet. Hiermee kunt u uw gezondheid verbeteren.

Jaar:

2021

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wat krijg ik vergoed uit de Basisverzekering?

 • Menzis Basis Voordelig

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% vergoed, maximaal 3 uur per jaar

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  conform gecontracteerde zorg, 70% van de rekening tot maximaal 70% van gemiddelde gecontracteerde tarieven

 • Menzis Basis

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% vergoed, maximaal 3 uur per jaar

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  conform gecontracteerde zorg, 75% van de rekening tot maximaal 75% van gemiddelde gecontracteerde tarieven

 • Menzis Basis Vrij

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  100% vergoed, maximaal 3 uur per jaar

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract? Dan betaalt u eerst zelf uw zorgkosten voor en vergoeden wij dit daarna 100%. Let op: rekent uw zorgaanbieder onredelijk hoge tarieven in vergelijking met andere zorgverleners in de Nederlandse markt? Dan krijgt u het deel dat onredelijk hoog is, niet vergoed.

Wat krijg ik vergoed uit de Aanvullende verzekering?

 • ExtraVerzorgd 1

  Geen vergoeding

 • ExtraVerzorgd 2

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  Maximaal 2 uur per kalenderjaar (aanvulling op de Basisverzekering)

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  Er is geen vergoeding als u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat

 • ExtraVerzorgd 3

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  Maximaal 4 uur per kalenderjaar (aanvulling op de Basisverzekering)

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  Er is geen vergoeding als u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat

 • Aanvullend

  Geen vergoeding

 • Extra Aanvullend

  Geen vergoeding

 • JongerenVerzorgd

  Geen vergoeding

Mijn vergoedingen

Log in en bekijk welke vergoedingen en voorwaarden voor u gelden. 

Inloggen

Uw vergoeding voor dieetadvisering: belangrijk om te weten

 • Wat krijg ik vergoed voor dieetadvies?

  Bij dieetadvisering wordt gewerkt met behandeluren. Daaronder valt de tijd die de diëtist met u in gesprek is en de gemiddelde tijd die nodig is voor de werkzaamheden die met het consult te maken hebben. Denk aan informatie opzoeken, een dieetadvies op papier zetten of bijvoorbeeld een rapportage aan een arts maken. Uit de Basisverzekering heeft u recht op maximaal 3 behandeluren als er een medisch doel is.

  U kunt naar een diëtist die in het Kwaliteitsregister Paramedici de aantekening ‘Kwaliteitsgeregistreerd’ heeft. U vindt dit register op kwaliteitsregisterparamedici.nl. 

 • Heb ik een verwijzing nodig?

  Sommige diëtisten zijn ‘direct toegankelijk’. Dat is makkelijk voor u, want u heeft dan geen verwijzing nodig. In het Kwaliteitsregister Paramedici kunt u ze vinden. Let op: deze directe toegankelijkheid geldt niet voor een diëtist in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of revalidatiecentrum. En ook niet als u dieetadvies buiten de praktijk van de diëtist wilt krijgen.

  Verwijst een huisarts, medisch specialist, jeugdarts of bedrijfsarts u naar een diëtist? Dan heeft u van hen altijd vooraf een schriftelijke verwijzing nodig als:

  • u naar een gecontracteerde diëtist gaat die niet direct toegankelijk is.
  • u naar een niet-gecontracteerde diëtist gaat.
  • als u naar een diëtist gaat die in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of revalidatiecentrum werkt.
  • als u dieetadvisering buiten de praktijk van de diëtist wilt, bij vergoeding uit een aanvullende verzekering is dit niet nodig.
 • Wat doet een gewichtsconsulent?

  Een gewichtsconsulent is niet hetzelfde als een diëtist. Een gewichtsconsulent geeft voedingsvoorlichting. Voedingsvoorlichting is voorlichting en advisering over voeding en eetgewoonten, zonder medisch doel. Uit de aanvullende verzekeringen worden behandelingen door een gewichtsconsulent voor een deel vergoed. Kijk voor de vergoeding van een gewichtsconsulent onder Gezondheid en Cursussen.
 • Wat is ketenzorg?

  Heeft u Diabetes Mellitus, COPD of VRM (vasculair risicomanagement), dan kan de vergoeding van diëtetiek onder ketenzorg vallen. Bij ketenzorg is er goede afstemming tussen de verschillende behandelaren, waardoor uw aandoening beter behandeld kan worden. U kunt aan uw (huis)arts vragen of uw behandeling diëtetiek onder ketenzorg valt. 

 • Valt dieetadvisering onder het eigen risico?

  Ja, voor vergoeding dieetadvisering uit de Basisverzekering geldt het eigen risicoHet eigen risico geldt niet voor de vergoeding van dieetadvisering uit de aanvullende verzekering.

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

Maximale vergoedingen

Gaat u naar een zorgaanbieder die geen overeenkomst met Menzis heeft? Dan vergoedt Menzis de kosten tot een maximumbedrag. Dit heet ook wel de maximale vergoeding. Bekijk de maximale vergoeding voor uw zorg:

De Leefkrachtadviseur: uw gids naar gezondheid

Wilt u aan de slag met uw eetgewoonten, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt de Leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Lees meer

Afvallen met SamenGezond

Is afvallen voor u niet medisch noodzakelijk? Ook als er geen medische noodzaak is, kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken. Wilt u gezonder gaan eten? Of wilt u afvallen? Heeft u vragen over voeding? U kunt deelnemen aan SamenGezond, een online gezondheidsprogramma dat mensen ondersteunt om zich fitter te voelen. SamenGezond helpt u inzicht te krijgen in uw gezondheid. U kunt sparen voor een voedingsconsult met een diëtist of uw eetpatroon in kaart laten brengen. U krijgt praktische tips waarmee u gemakkelijk zelf aan de slag kunt.

Als Menzis doen we er alles aan om de zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar te houden. Niet alleen door iedereen goed te verzekeren van zorg, maar ook door mensen te helpen bij het maken van gezondere keuzes. Zo kunnen we de gezondheid van mensen behouden en verbeteren. SamenGezond kan u onder andere helpen met:

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.