• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
Icon ZoekenZoeken

Bereid zelf je maaltijden

Gezond zelf koken

Houd zelf de regie in handen en kook je eigen maaltijden zoveel mogelijk. Bekijk onze tips en receptsuggesties!

Door zelf je maaltijden te bereiden, kies je de ingrediƫnten en samenstelling van de maaltijd. Je kunt er op die manier voor zorgen dat je maaltijd gezond is.Neem de touwtjes in handen en kook zo vaak mogelijk zelf.

7 tips voor zelf koken

Heb je het koken aardig onder de knie, of kun je wel wat hulp gebruiken bij het bereiden van je eigen maaltijden? Met een pannenkoek, eitje of maaltijd met aardappelen, groente en vlees redden de meesten zich wel. Echt culinair koken is voor minder mensen weggelegd. Gelukkig is koken - zonder pakjes en zakjes - prima te leren. Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Zo lukt het je ook om zonder veel gedoe een maaltijd op tafel te zetten.

1. Vooruit plannen

Bedenk van tevoren welke makkelijke maaltijden je wilt maken. Maak een weekmenu en haal de recepten en boodschappen in huis. Zo voorkom je dat je na een lange dag kiest voor snelle en ongezonde opties.

2. Kies onbewerkte ingrediƫnten

Laat pakjes en zakjes staan. Kies voor verse en onbewerkte producten zoals groenten, fruit, volkoren granen en ongezouten noten. Zorg voor voldoende eiwitten zoals vis, gevogelte of peulvruchten. Eet rood of bewerkt vlees met mate, maximaal 500 gram per week. Probeer ook eens vegetarisch te koken met eieren of peulvruchten.

3. Kies gezonde vetten

Gebruik vloeibare vetten zoals olijfolie of vloeibare margarine om in te bakken. Reken ongeveer 1 eetlepel per persoon.

4. Voeg meer groente toe

Neem groente als basis. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Ook kun je vaak makkelijk wat extra groente toevoegen, bijvoorbeeld in pastasaus, hartige taart of curry’s. Of serveer er een groene salade bij.

5. Ga voor volkoren

Kies voor volkoren in plaats van witte granen. Denk aan volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren spaghetti, volkoren wraps.

6. Vervang zout door kruiden

Beperk het gebruik van zout in je gerechten. Nederlanders krijgen vaak teveel zout binnen, wat kan leiden tot hoge bloeddruk. Gebruik verse kruiden voor extra smaak en kleur. Houd je van pit? Voeg dan rode peper toe.

7. Let op de portiegrootte

Je eet meer als je een grote portie voorgeschoteld krijgt. Kook voor niet meer personen dan er mee-eten, en kook niet te grote porties. Het is zonde om eten weg te gooien, eventuele restjes kun je bewaren in de koelkast voor de volgende dag of invriezen. Hartige taarten en sommige pastagerechten zijn bijvoorbeeld ook koud lekker. En let ook op de grootte van je servies. Je eet meer van een groter bord.