• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
Icon ZoekenZoeken

Hoeveel zout per dag is gezond?

Minder is beter

Veel Nederlanders eten teveel zout. Dit kan je bloeddruk verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Maar waarom zit er eigenlijk zout in bijna alle verpakte producten? En hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te veel zout binnenkrijgt?

Vleeswaren zoals spek en gerookte ham bevatten veel zout. Dat geldt ook voor gezouten boter, zoute nootjes, sojasaus en dropjes. Deze producten kun je makkelijk vermijden. Maar wist je dat een croissantje al bijna 1 gram zout bevat? Een pistoletje of pitabroodje een halve gram, 3 stroopwafels een hele gram en een quiche kan wel 3 gram zout bevatten! Wie zoutloos wil eten, moet bijna alle verpakte producten laten staan.

Hoeveel zout per dag is gezond?

Voor je gezondheid is het beter om minder dan 6 gram zout per dag te eten. Dat is maximaal 2,4 gram natrium per dag. Voor kinderen is dit nog minder. Baby’s en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan hun eten.

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Natrium helpt bij het regelen van de vochtbalans, bloeddruk en de werking van spieren en zenuwen. Hoeveel zout je precies nodig hebt, hangt af van hoeveel je verliest door bijvoorbeeld plassen of zweten en hoe actief je bent. Maar minder zout is altijd beter. Die 6 gram lijkt veel als je het in je hand hebt, maar het is veel minder dan wat we gemiddeld binnenkrijgen. Gemiddeld zitten we 25 tot 70% boven deze aanbeveling! Grote kans dat jij ook te veel zout eet. Dus laat dat zoutvaatje maar staan bron VoedingscentrumDe link zal worden geopend op een nieuwe pagina.De link zal worden geopend op een nieuwe pagina.).

Zout is een handig conserveermiddel

Zout is essentieel om producten langer houdbaar te maken. Zonder zout zouden veel etenswaren snel bederven. Daarom bevatten zoute vleeswaren vaak conserveermiddelen zoals E250 en E251 (natriumnitriet en natriumnitraat) (bron VoedingscentrumDe link zal worden geopend op een nieuwe pagina). Deze voorkomen schimmelvorming en verkleuring van producten zoals kipfilet, ham en rookvlees, en beschermen tegen schadelijke bacteriĆ«n.

Vooral verpakte versproducten bevatten veel zout, zoals vleeswaren en kaas voor op brood. Maar ook in lang houdbare producten zoals kruidenmixen, sauzen en soepen kom je veel zout tegen.

Duur zout is niet gezonder

Keltisch zeezout en Himalayazout zijn populair, maar niet gezonder dan gewoon tafelzout. Ze zijn duurder en hebben dezelfde impact op de gezondheid. Al het zout verhoogt de bloeddruk, wat niet goed is voor je gezondheid. Laat je niet misleiden door zeezout; vrijwel al het zout komt oorspronkelijk uit de zee.

Minder zout eten: wat kun je doen?

Om minder zout te eten, kun je beginnen met het wegdoen van het zoutvaatje en dure zoutsoorten. Dit kan al 20% van je zoutinname schelen. Heb je toch wat zout nodig? Kies dan voor natriumarme varianten met kalium, wat goed is voor je bloeddruk. Let op: bij nier- en leverziekten, en bij gebruik van kaliumbesparende medicijnen, kan kalium problemen geven. Overleg dan met een diƫtist of arts.

Maak gezondere keuzes

Vervang zoute smaakmakers zoals bouillon, ketjap en kant-en-klaarmaaltijden door zoutloze varianten. Gebruik verse en gedroogde kruiden, en maak zelf sauzen met groenten als basis. Vervang plakken kaas op brood door pindakaas zonder zout; dit kan je zoutinname met bijna 2 gram per dag verminderen en helpt je onder het aanbevolen maximum te blijven.

Podcast | SupermarktSafari

Doe je boodschappen voor de hele week of per dag? Heb je een lijstje of gooi je op gevoel wat in je mandje? En lees je weleens een etiket? In deze aflevering zoeken we uit wat je wijzer wordt van een etiket. 

Luister: SupermarktSafari