Hoeveel zout per dag is gezond?

Minder is beter

De meeste Nederlanders eten teveel zout, wat de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Hoe komt het dat aan bijna alle verpakte producten zout is toegevoegd, en hoe kunt u voorkomen dat u zoveel zout eet dat het uw gezondheid schaadt?

Dat vleeswaren zoals spek en gerookte ham veel zout bevatten is geen verrassing, en dat gezouten boter, zoute nootjes, sojasaus en zoute dropjes veel zout bevatten is logisch. Die zijn dan ook niet zo moeilijk te vermijden. Maar wist u dat zelfs een croissantje al bijna 1 gram zout bevat, 1 pistoletje of pita broodje een halve gram, 3 stroopwafels een hele gram en een enkele quiche al 3 gram zout kan bevatten? Wie echt zoutloos door het leven wil gaan, kan bijna geen verpakt voedsel meer eten..

Hoeveel zout per dag is gezond?

Het beste voor uw gezondheid is om minder dan 6 gram zout per dag te eten. Dit staat gelijk aan maximaal 2,4 gram natrium per dag. Voor kinderen is dat minder. De nieren van baby’s en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van uw baby of kind.

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Hoeveel zout u precies nodig heeft, is moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid zout die u verliest met plassen of zweten en hoe actief u bent. Maar wat betreft zout geldt: minder is altijd beter. Die 6 gram lijkt trouwens heel veel als u het in de palm van uw hand zou strooien, maar in werkelijkheid is de aanbevolen 6 gram stukken minder dan we gemiddeld binnenkrijgen. We zitten met z’n allen gemiddeld 25 tot 70% boven deze aanbeveling! Grote kans dat u tot de groep van 85% Nederlanders hoort die teveel zout eet en dat vaatje beter kan laten staan (bron Voedingscentrum).

Zout is een geweldig conserveermiddel

Zonder zout zouden veel producten binnen enkele dagen niet meer eetbaar zijn, het heeft dus ook een belangrijke functie. Dat we zoveel zoute vleeswaren hebben is dan ook niet zo gek. Zoutrijke e-nummers zoals E250 en E251 (natriumnitriet en natriumnitraat) voorkomen dat producten beschimmelen (bron Voedingscentrum).  En zonder deze zouten zou die kipfilet, ham, en rookvlees verkleuren en ons ziek maken doordat de bacteriĆ«n erop te snel groeien.

Dat is ook de reden dat vooral veel verpakte versproducten het meeste zout bevatten. Denk aan verse vleeswaren voor op brood en kaas. Maar ook in andere producten die juist lang houdbaar zijn komt u veel zout tegen, zoals kruidenmixen, sauzen, soepen.

Duur zout is niet gezonder

De potjes met Keltisch zeezout of Himalayazout zijn geen haar beter dan het gewone tafelzout. Ze mogen dan favoriet zijn onder de culinaire kookfanaten, ze zijn bijna 10 keer zo duur en nog steeds net zo schadelijk voor de gezondheid als het gewone zout wat u per kilo voor een euro kan kopen. Al het zout wat u binnen krijgt verhoogt namelijk de bloeddruk, en een hoge bloeddruk is niet goed voor de gezondheid (bron Gezondheidsraad: Natrium - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015). Laat u niet verleiden door zeezout. Praktisch al het zout komt oorspronkelijk uit de zee.

Wat kunt u vandaag nog doen om minder zout te eten?

De makkelijkste manier om minder zout te eten is om zelf het zoutvaatje, het Himalayazout, het Keltisch zeezout in de prullenbak te gooien. Dit scheelt al 20% van uw totale zoutinname. Kunt u echt niet zonder een beetje zout over uw eitje, dan kunt u deze zoutsoorten vervangen door een natriumarme variant waarbij een deel van het zout vervangen is door kalium (wat juist goed is voor de bloeddruk). Het gebruik van kalium in dieetzout is niet voor iedereen goed: bij nier- en leverziekten en bij mensen die kaliumbesparende medicijnen gebruiken kan dit juist problemen geven. Overleg in dat geval met uw diƫtist of arts.

Vervang de pakjes en zakjes, kruidenmixen en andere zoute smaakmakers zoals bouillon, ketjap en maggi, kant-en-klaarmaaltijden en snacks als chips en gezouten nootjes door zoutloze varianten. Of kook met verse en gedroogde kruiden. Er zijn verschillende specerijenmixen te koop die geen zout bevatten. Maak uw eigen sauzen met gepureerde groenten als basis, zoals tomatensaus. Wanneer u ook nog die plakken kaas op brood door pindakaas (zonder zout) vervangt scheelt het namelijk bijna 2 gram zout per dag en zit u al bijna onder het aanbevolen maximum.

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u een gezonder eetpatroon? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Persoonlijk advies

Wilt u gezonder eten, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Maak een afspraak

Podcast | SupermarktSafari

Doet u boodschappen voor de hele week of per dag? Heeft u een lijstje of gooit u op gevoel wat in uw mandje? En leest u weleens een etiket? In deze aflevering zoeken we uit wat u wijzer wordt van een etiket. 

Luister: SupermarktSafari