Voldoende voedingsstoffen

Dit heeft u nodig

Welke voedingstoffen heeft u nodig? En hoe zorgt u ervoor dat u geen tekorten heeft? Lees deze tips! 

In uw voeding zitten voedingsstoffen. Er zijn 50 voedingsstoffen bekend die nodig zijn om uw lichaam te laten functioneren. Denk aan energievoorziening, bouwstoffen en reparatie van het lichaam en het regelen van alle processen. Er zijn ook voedingsstoffen waar we met z'n allen te veel van binnen krijgen. Denk aan suiker, zout en verzadigd vet. Vooral ultra-processed foods zitten hier vol mee. Dit heeft nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Ook kan u door diëten over een langere periode te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. U kunt ziek worden door vitaminetekorten. En als u te weinig energie binnenkrijgt, kan spierweefsel worden afgebroken.

Welke voedingsstoffen heeft u nodig?

Eiwitten, koolhydraten en vetten worden macrovoedingsstoffen genoemd. Het lichaam heeft er vrij veel van nodig, omdat deze stoffen brandstof zijn voor het lichaam. Zonder brandstof kunt u niet functioneren. Eiwitten zijn daarnaast een bouwstof voor opbouw en onderhoud voor spieren, organen, het zenuwstelsel, hormonen, enzymen en het bloed. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas, eieren, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Goede bronnen van koolhydraten zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet zoals margarine, halvarine en oliën en vermijd transvet zo veel mogelijk. 

Vitamines, mineralen en spoorelementen worden ook wel microvoedingsstoffen genoemd. Ze leveren geen energie, maar zijn nodig om veel processen in het lichaam goed te laten werken. Het lichaam kan deze stoffen niet of onvoldoende zelf maken. Daarom worden ze essentiële (onmisbare) voedingsstoffen genoemd. Als u voldoende, gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf hoeft u niet bang te zijn voor een tekort. Voor de meeste mensen is er geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Voor hen levert dit geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Voor sommige groepen is een gezond eetpatroon echter niet genoeg. Zo kan het voor vegetariërs of veganisten nodig zijn om vitamine B12 als supplement te slikken. Zwangere vrouwen wordt foliumzuur aangeraden en ook is het voor sommige groepen nodig om vitamine D bij te slikken, bijvoorbeeld.

Voedingsvezels zijn een ander belangrijk bestanddeel van voeding. Eet u elke dag zo’n 30 tot 40 gram vezels, dan heeft u een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook zorgt het voor een lager risico op vroegtijdig overlijden. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood en andere volkoren producten, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Hoe krijgt u voldoende voedingsstoffen binnen?

De Gezondheidsraad heeft voor voedingstoffen normen opgesteld waaraan uw voeding moet voldoen. De criteria zijn zo gemaakt dat als u eet volgens de Schijf van Vijf u beneden de normen voor verzadigd vet, zout en transvet blijft én de aanbeveling voor vezels haalt. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren én die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen. 

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u een gezonder eetpatroon? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Persoonlijk advies

Wilt u gezonder eten, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Maak een afspraak

Podcast | Zin en Onzin van Vitaminen

Bent u de afgelopen tijd ook al wat verkouden geweest? Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? Kim gaat in deze podcast op zoek naar de zin en onzin van vitaminen.