Gezond eten. Iedereen heeft er wel een mening over en elke paar maanden komt er wel weer een nieuwe dieettrend voorbij. Nederland ziet steeds meer voedingsexperts en online vind je veel voedingsblogs. We kunnen nu dus nóg een blog schrijven over wat gezond eten is, maar in plaats daarvan geven we liever inspiratie om vandaag (en misschien wel de rest van de week of -doe eens gek- de hele maand) lekker gezond te eten.
Vandaag op ‘t menu: niet wat maar hoe
Wat gezonde voeding is, dat kun je hier lezen. Maar hoe motiveer je jezelf om vaker gezond te eten? Voor veel mensen is dit een uitdaging. Een heerlijke hamburger is nu eenmaal verleidelijker dan een bak sla. En een kant-en-klare pasta carbonara klinkt vaak aantrekkelijker dan een bord spruitjes. Waarom laten ongezonde gerechten ons watertanden, terwijl gezonde gerechten dat niet doen? Kortom, waarom is ongezond eten zo onweerstaanbaar?
Er zijn een uiteenlopende antwoorden hierop te geven. We lichten er drie uit in dit blog.
1. Terug naar de prehistorie
In de prehistorie aten we zo energierijk mogelijk. Dat was nodig, zodat ons lichaam genoeg energie opsloeg voor tijden van voedseltekort. Blijkbaar zijn we nog steeds zo geprogrammeerd. Onze hersenen zijn niet mee geëvolueerd met de overvloed aan voedsel. Daarom kiezen we nog steeds voor calorierijk voedsel in plaats van groenten en fruit, alsof er elk moment een hongersnood kan uitbreken.
2. De voedingsindustrie
De voedingsindustrie heeft een grote invloed op onze eetgewoonten, vooral als het gaat om ongezond eten. Ze bieden vaak goedkoop ongezond voedsel aan en gebruiken slimme marketing om ons te verleiden. Bovendien voegen ze smaakversterkers en ongezonde ingrediënten zoals vet, suiker en zout toe. Dit zorgt voor meer winst en een constante vraag naar ongezond voedsel.
3. Aangeleerd gedrag
Veel van onze ongezonde eetgewoonten zijn aangeleerd en worden beïnvloed door onze sociale omgeving. Denk aan een verjaardag zonder taart of een sportkantine zonder bier en bitterballen. Hoe langer je erover nadenkt, hoe vreemder het lijkt. Maar het is de realiteit.
Gelukkig is aangeleerd gedrag ook weer af te leren en kun je jezelf trainen om elke dag gezondere keuzes te maken.
Maar hoe dan?
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe maak je die gezondere keuzes dan als je in de supermarkt rondloopt? En je steeds verleid wordt door slechte snacks en ongezonde tussendoortjes?
- Begin klein. Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen. Leg de lat dus niet meteen te hoog. Begin eens met koffie of thee zonder suiker. Of een appel in plaats van een koek. Probeer dit een gewoonte te maken. Gelukt? Vier dit succes! En kies je volgende kleine stap.
- Ga nooit boodschappen doen op een lege maag! Een lege maag zorgt namelijk voor onnodige en ongezonde aankopen.
- Laat je inspireren. Kijk video's van influencers die gezonde recepten maken, pin een plaatje van een groentequiche op Pinterest, volg gezonde accounts op Instagram of koop een kookboek van Ottolenghi. Er zijn talloze manieren om jezelf te inspireren met gezonde recepten en voeding.
- Bonus tip: combineer de twee bovenstaande tips. Duik eerst even in je Pinterest bord met gezonde recepten en ga direct daarna boodschappen doen. Je zult versteld staan met wat voor een gezonde ingrediënten je thuiskomt.
- Koop een nieuw lievelingsbord speciaal voor gezonde gerechten. Dit klinkt misschien wat kinderachtig, maar hierdoor krijg je onbewust zin om gezonde gerechten te maken. Probeer het maar eens.
- Focus niet op de dingen die je niet mag eten, maar op de dingen die je wel mag. Dit is ook gelijk de reden waarom een dieet meestal maar tijdelijk werkt. Een dieet gaat namelijk vaak over de dingen die je niet mag eten, terwijl je beter op de lekkere gezonde ingrediënten kunt focussen die je wél mag.
- Zorg ervoor dat je ‘guilty pleasures’ gezonde snacks zijn. Bijvoorbeeld een handje ongezouten noten of volkoren toastjes. Ook de manier waarop je deze tussendoortjes nuttigt is belangrijk. Geef jezelf het gevoel dat je echt een traktatie krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een paar volkoren toastjes in stukjes breken en in een bakje doen, waardoor je de ervaring van een bakje chips krijgt.
- Er zijn mensen die uit eten gaan zien als het moment waar ze zichzelf even helemaal mogen laten gaan. Daar is niets mis mee, maar bedenk dat uit eten gaan juist een makkelijk moment is om gezond te kunnen eten. Het eten in een restaurant is immers vaak lekkerder omdat er een professionele kok in de keuken staat. Het uitgelezen moment dus om te kiezen voor iets gezonds!
- Wanneer je langere tijd minder zoet en gezond eet, gaan je smaakpapillen zich aanpassen. Ze zullen dan juist gevoeliger worden voor zoet. Natuurlijk zoete voeding zoals fruit zul je ineens veel lekkerder gaan vinden. Ideaal! Het advies is overigens twee stuks fruit (200 gram) per dag.
- Maak een sociaal moment van het eten van gezond voedsel. Kook bijvoorbeeld eens een gezonde maaltijd voor vrienden of familie. En leg de nadruk niet op het feit dat je gezond gaat koken, maar verschuif je focus naar het feit dat je gezellig met vrienden of familie gaat eten.
Tot slot is het belangrijk dat je bij het maken van gezonde keuzes de juiste mindset hebt. Eet niet gezond ‘omdat het moet’, maar omdat je het jezelf gunt om je goed te voelen.