Wat is er mis met sterk bewerkt eten?

Ultra lekker, maar bomvol suiker en zout

Een van de beste dingen die u kan doen voor uw gezondheid is het laten staan van ultra-processed foods, oftewel sterk bewerkt eten. Eet u die niet meer, dan blijven er voornamelijk gezonde producten over om uit te kiezen. Hoe herkent u deze producten nu in uw keukenkastje, en hoe kan u zonder deze producten vandaag nog gezonder gaan eten?

Ultra-processed foods zijn producten die voornamelijk zijn samengesteld uit sterk bewerkte ingrediënten zoals suiker, zout, bloem en palmvet. Ze bevatten nauwelijks voedingsstoffen of vezels en zijn alleen maar lekker omdat er veel suiker of andere smaakstoffen in zitten. Ze zijn niet alleen zo ongezond om wat erin zit, maar ook omdat ze overal goedkoop te vinden zijn en makkelijk te eten.

Hoe herkent u ultra-processed foods?

De krentenbol, croissant, eierkoek, kaasstengels, cruesli of sultana die we dagelijks onderweg naar werk of tijdens de koffie eten zijn niet de producten waarvan we meestal denken dat ze zo ontzettend ongezond zijn. Maar ook deze producten zijn gemaakt van variaties van bloem, suiker, zout en lang-houdbaar vet en dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Ultra-processed foods zijn meestal verpakt en lang houdbaar buiten de koelkast (omdat er zoveel zout en suiker in zit), zijn vaak ultra lekker, overal te koop en u kan er heel veel van eten zonder dat je vol zit.

U vindt ze echt overal, in elke winkel, het station, de automaat of kantine op scholen en kantoren: chips, dropjes, chocoladerepen, gevulde koeken en pepermuntjes. Naast bijna al het gebak, koek, zoute snacks en snoep worden ook ook hotdogs, pizza, nuggets, burgers, pudding, chips en frisdranken onder de ultra-processed foods geschaard. Wetenschappers hebben sinds kort deze voedingsmiddelen als een aparte groep aangemerkt[1].

Ook het etiket is leidend. Kijkt u eens op de ingrediëntenlijst van ontbijtkoek, speculaas, lollies, of zoute stengels. Kent u alle ingrediënten? Hoeveel suiker, verzadigd vet en zout bevat het product?

Hoe eet u gezond zonder sterk bewerkt eten?

Als u al deze ultra-processed foods bomvol suiker en zout zou laten staan bent u hartstikke gezond bezig. U kan deze tussendoortjes vervangen door vers fruit, een volkoren cracker met 100% pindakaas, een handje ongezouten noten, snacktomaatjes, een bakje yoghurt of kwark met muesli of bijvoorbeeld worteltjes, selderij of broccoli met humus dip.

De volgende keer wanneer u wordt verleid door een stukje tompouce kunt u zichzelf afvragen “heb ik er zoveel zin in dat ik met liefde 2 uur in de keuken sta om het zelf te maken?”. Want af en toe een koekje is natuurlijk helemaal niet slecht voor uw gezondheid. Vind u het lastig om ze te vermijden in de supermarkt? Maak dan een boodschappenlijst en loop gericht door de supermarkt. Vermijd de wandelpaden met bewerkte producten. Aan de buitenrand van de supermarkt vindt u meestal de verse producten, groenten, fruit, verse vis en vlees, melk en yoghurt.

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u een gezonder eetpatroon? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is