7 minute workout!

Een paar minuten trainen met snelle tussendoor-oefeningen is al genoeg

Fit worden, fit blijven? Anders dan veel mensen denken hoeft u daarvoor niet per se uren hard te lopen of eindeloos 'aan de ijzers' te hangen in de sportschool. Met het doen van enkele oefeningen in slechts 7 minuten (7 minute workout), kunt u al het effect bereiken van 1 uur matig bewegen. Hieronder een aantal suggesties voor snelle tussendoor-oefeningen. Voor iedere leeftijd geschikt, of u nou 30-minner of 50-plusser bent. 

7 minute workout app

Train thuis 7 minuten via een app en voel u fit. De 7 minuten workout is een serie van 12 oefeningen die u binnen 7 minuten doet. Elke spiergroep traint u 30 seconden en tussendoor heeft u 10 seconden rust. De oefeningen kunnen zwaar zijn, maar zijn overal uit te voeren met enkel een stoel of matje op de grond. Volgt u het schema elke dag, dan verbrandt u niet alleen calorieën maar bereikt u in korte tijd een enorme verbetering van uithoudingsvermogen én kracht.

Er bestaan verschillende apps voor de smartphone met deze oefeningen (zoek op ‘7 minutes workout’). U kunt ervoor kiezen meerdere workouts na elkaar doen voor nog meer resultaat. Voor een total body workout kiest u voor de gecombineerde 7 minute workout, maar er zijn ook speciale apps met variaties op de standaardoefeningen. Bijvoorbeeld voor het trainen van specifiek uw buik en billen of met een focus op vetverbranding, kracht of flexibiliteit.

Naast de 7 minute workout zijn er nog meer methodes van korte oefeningen waarbij u hetzelfde effect bereikt als uren trainen in de sportschool.

HIIT

Wetenschappelijk onderzoek naar 'High Intensity Interval Training' (HIIT) laat zien dat u met een korte, explosieve inspanning net zoveel of zelfs meer kunt bereiken als met uren trainen.

Twee opvallende conclusies van recente studies? Kort sporten op de toppen van uw kunnen helpt beter om hartaandoeningen te voorkomen dan bijvoorbeeld langdurig joggen. Daarnaast is zo'n sprintje ook 3 keer zo effectief bij het wegwerken van het vet dat in het bloed circuleert na een stevige maaltijd en het verbetert de stofwisseling en suikerhuishouding.

Bij HIIT duurt een heftige inspanning (waarbij u nog net adem kunt halen) slechts 30 tot 60 seconden. Daarna volgen 3 tot 4 minuten trainen op een rustiger niveau. Dat herhaalt u dan 4 of 5 keer. Een complete training hoeft dus niet langer te duren dan 15 tot 20 minuten. Ideaal als u een drukbezet leven hebt. Bovendien is het haalbaar voor iedereen, ook als u boven de 50 bent. Hieronder enkele voorbeelden van HIIT zodat u het onderdeel kunt maken van uw leven.

Traprennen

Als u de trap neemt (doe dat zo vaak u kunt) maak er dan een sprintje van. Een makkelijke manier om uw hart en bloedsomloop even op volle toeren te laten draaien.

Sportief sentiment

Speelgoed van vroeger zoals de hoelahoop en het springtouw hebben een update ondergaan tot trainingshulp. Vaak is een paar minuten touwtje springen of hoopen al genoeg om uw hartslag flink op te voeren.

Fiets in snelvaart

De fiets is een uitstekende trainingshulp. Grijp (veilige!) routes onderweg aan om 30 tot 60 seconden de vaart erin te zetten en u maakt van uw woon-werkverkeer een fijne workout.

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u dagelijks meer bewegen? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Persoonlijk advies

Wilt u meer bewegen, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Maak een afspraak

Ontdek onze fysiotherapie app

Heeft u wel eens last van uw knie, rug, nek of schouders? En twijfelt u of u hiermee naar de fysiotherapeut moet? Dan biedt de unieke app FysioZelfCheck uitkomst. Gratis bij uw aanvullende verzekering!

Lees meer