9 keer waarom bewegen goed voor u is

Wat doet bewegen met uw lichaam?

Bewegen en sporten is gezond. Maar waarom eigenlijk? Wat is het effect van beweging op uw lichaam, zowel fysiek als mentaal? Wij leggen het uit!

Wat gebeurt er in uw lichaam als u beweegt?

Er gebeurt van alles in uw lichaam zodra u gaat bewegen. Een beweging wordt veroorzaakt doordat uw spieren samentrekken. Hiervoor hebben spieren brandstof nodig. Deze brandstof, die voornamelijk uit voeding komt, wordt door uw bloed naar uw spieren gebracht. Om brandstof om te kunnen zetten in energie voor uw spieren is zuurstof nodig. Uw longen halen de zuurstof uit de lucht en geven dit af aan het bloed. Uw hart pompt vervolgens het bloed door je lichaam naar uw spieren. Hoe meer u beweegt, hoe meer zuurstof uw spieren nodig hebben en hoe sneller uw hart gaat kloppen om voldoende zuurstofrijk bloed naar uw spieren te pompen. Bij het gebruiken van brandstof komt niet alleen energie vrij voor uw spieren, er ontstaat ook warmte en daarom gaat u zweten.

…en waarom is bewegen goed voor uw lijf?

  1. Door voldoende beweging wordt uw lichaam gevoeliger voor insuline, hierdoor heeft u minder kans op diabetes type 2.
  2. Daarnaast zet u door voldoende beweging uw hart en bloedvaten aan het werk, waardoor ze sterker worden en dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.
  3. Door inspanning neemt de doorbloeding van uw hersenen toe en verbetert de werking van hormonen en andere stoffen in uw brein. De verbeterde werking van uw brein heeft een gunstige invloed op uw stemming en zelfs op uw cognitieve (verstandelijke) functies. Bewegen lijkt de kans op cognitieve beperkingen, waaronder dementie en Alzheimer, te verminderen.
  4. Bewegen verhoogt uw weerstand en helpt om stress kwijt te raken. Bij matig intensief sporten of bewegen komen stoffen vrij die stressverlagend werken. Intensief sporten bij chronische stress of een burn-out is geen goed idee, want dan staat u al stijf van de adrenaline en maak je nóg meer adrenaline aan waardoor je niet meer kunt herstellen.
  5. Sport u 4 tot 8 uur voor het slapen, dan slaapt u sneller in en wordt u minder vaak wakker. Maar let op: kort voor uw bedtijd intensief sporten heeft juist een negatief effect op uw slaap.
  6. Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een betere energieverbranding en afname van vet rond de buikholte.
  7. Een belangrijke brandstof voor de spieren is vet. Daarom is voldoende bewegen belangrijk om overgewicht te voorkomen. Het stimuleert de stofwisseling en bevordert daarmee een gezond gewicht.
  8.  Beweging zorgt ervoor dat de zogenaamde gelukshormonen vrijkomen, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Voor veel mensen met een depressie heeft fysieke inspanning (wandelen of hardlopen in de buitenlucht, krachttraining of ontspanningsoefeningen) dan ook een positief effect.
  9. Door te sporten of te bewegen krijgt u een betere conditie en sterkere longen. Wandelen, fietsen, tuinieren zijn daarbij prima vormen van beweging. U hoeft daarvoor dus niet intensief te gaan sporten.

 

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u dagelijks meer bewegen? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Persoonlijk advies

Wilt u meer bewegen, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Maak een afspraak

Ontdek onze fysiotherapie app

Heeft u wel eens last van uw knie, rug, nek of schouders? En twijfelt u of u hiermee naar de fysiotherapeut moet? Dan biedt de unieke app FysioZelfCheck uitkomst. Gratis bij uw aanvullende verzekering!

Lees meer