Stoppen met roken

Stoppen met roken is het beste wat u kunt doen voor uw gezondheid. Ontdek hoe Menzis u hierbij kan helpen.

Hoe ongezond is roken?

Roken is slecht voor de gezondheid.

Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en longkanker en brengt daarnaast nog andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is roken niet goed voor een gezond gebit. Als u gezond ouder wilt worden is het daarom belangrijk om rookvrij te gaan leven. Wilt u graag stoppen met roken, denk ten eerste goed aan het doel waarvoor u de stoppoging onderneemt. Misschien moet u vanwege gezondheidsredenen wel direct stoppen met roken om te voorkomen dat u (verder) ziek wordt. Of wilt u zwanger worden, dan is het voor de gezondheid van het kind niet verstandig om te roken. Dit kan een stimulans zijn waardoor u het ook echt wilt volhouden.

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft áltijd zin, zelfs als u voor een korte tijd stopt. Al na 20 minuten dalen de bloeddruk en hartslag, en na 12 uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal. En als het gelukt is en u bent voor goed gestopt? In 1 tot 9 maanden is de rokershoest weg en heeft uw meer adem. Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd. En na 15 jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten (aandoening aan de kransslagaders) gelijk aan dat van een niet-roker!

Hoe stop ik met roken?

De kans op succes is 4 keer zo groot als u er professionele hulp bij krijgt en indien nodig medicijnen. Zulke medicijnen, en ook nicotinepleisters of -kauwgom, helpen tegen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen. De begeleiding gaat vooral over het omgaan met het veranderen van het dagelijks ritueel dat roken is. Bekijk welke programma's worden vergoed.

Hoe houd ik het vol?

Bereid uzelf goed voor. Stoppen met roken gaat bij de meeste mensen met vallen en opstaan. Geef het daarom niet op als het misgaat. Analyseer waarom het is misgegaan en leer hiervan voor de toekomst. Wees ook niet ontmoedigd door eventuele gewichtstoename. Een paar kilo aankomen is voor de meeste mensen gezonder dan blijven roken.

Artikelen

Als u stopt met roken, dan heeft dit direct positieve impact op uw gezondheid. Lees wat er na uren, dagen, maanden en jaren gebeurt in uw lijf nadat u gestopt bent.

Waarom kan de één van de ene op de andere dag de knop omzetten en stoppen met roken en komt de ander er na diverse pogingen maar niet vanaf? En wat geeft de grootste slagingskans? 

U gaat waarschijnlijk moeilijke momenten krijgen als u stopt. U kunt zich hier alvast op voorbereiden. En als u in de valkuil trapt, geen probleem. Leer er van en zet door.