Gezond gewicht

Een paar kilo's minder: gezond afvallen klinkt eenvoudig, maar wat is het soms moeilijk! Hier vind je informatie om je op weg te helpen: de (on)zin van diëten, hoe verantwoord sporten, feiten over buikvet, BMI berekenen en meer.

Waarom is een gezond gewicht belangrijk?

Met een gezond gewicht heeft u minder kans op hart- en vaatziekten, op diabetes type 2 en op gewrichtsklachten. Bovendien verkleint u de kans op bepaalde vormen van kanker. Door te werken aan een gezonde leefstijl bevordert u een gezond gewicht en vermindert u de kans op het ontwikkelen van deze ziekten. Met metingen van BMI wordt bepaald of u ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht heeft. Daarnaast is de buikomvang heel belangrijk om te meten.

Ik heb overgewicht, hoe kan dat?

In de basis gaat het om de energiebalans. U heeft een tijdje meer calorieën binnengekregen dan u nodig had. Deze energie wordt door het lichaam omgezet in vet. U kunt door gezond te eten en voldoende te bewegen deze balans bewaken. Eet voldoende van de hoofdmaaltijden voor een verzadigd gevoel en eet zoveel mogelijk binnen de Schijf van Vijf. Neem bijvoorbeeld een gezonde hoofdmaaltijd. Alle vormen van beweging zijn geschikt om af te vallen, kijk vooral naar wat u plezier brengt en wat u goed kunt volhouden. Lukt het u maar niet om af te vallen? Ook andere factoren zijn van invloed. Stress kan een veroorzaker zijn van overgewicht. Dit komt door de invloed van stresshormonen op uw energiehuishouding. Probeer daarom voldoende te ontspannen. Daarnaast snaaien sommige mensen bij stress. Ook een gebrek aan slaap of stoppen met roken kan invloed hebben op uw gewicht. 

Ik wil afvallen. Hoe pak ik het aan?

Er bestaan heel veel soorten diëten. Denk aan een koolhydraatbeperkt dieet, intermittent fasting of een crashdieet. Veel diëten zijn er op gericht om zo snel mogelijk kilo's te verliezen, omdat nu eenmaal slank zijn in onze maatschappij de norm is. Deze diëten zijn niet gericht op de lange termijn. Het jojo effect ligt op de loer, waardoor u alle verloren kilo's er weer bij krijgt. Daarnaast omvat uw gezondheid meer dan alleen uw gewicht. Het is belangrijk om uw lijf van voldoende voedingsstoffen te voorzien en om voldoende te bewegen en te ontspannen. Het is daarom veel gezonder om in kleine stappen uw leefstijl aan te passen die u kunt volhouden. Zo bevordert u op de lange termijn een gezond gewicht en een gezond leven in zijn algemeen. Bent u al afgevallen? Bekijk dan onze tips om voor het behouden van een gezond gewicht.

Maak als/dan plannen

Kies een kleine verandering die makkelijk in te passen is in uw dagelijkse routine. Beschrijf wanneer, waar en hoe u dit gaat doen. Zo bent u beter bestand tegen valkuilen. Bijvoorbeeld:

ALS ik op maandag klaar ben met werken, DAN trek ik mijn wandelschoenen aan en loop ik een rondje van 30 minuten.
ALS ik trek krijg om te snaaien, DAN ga ik even 5 minuten zitten om te voelen wat ik eigenlijk nodig heb
Als ik trek krijg in zoetigheid, DAN neem ik een kopje thee.

 

4 tips om af te vallen

1. SupermarktSafari

Doet u boodschappen voor de hele week of per dag? Heeft u een lijstje of gooit u op gevoel wat in uw mandje? En leest u weleens een etiket? Deze week zoeken we uit wat u wijzer wordt van een etiket. Hoe moet u zoiets lezen en hoe maakt u gezondere keuzes op basis van het etiket?

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Artikelen

Een gezond gewicht

We vertellen u wat een gezond gewicht is en waarom een gezond gewicht belangrijk is.

Alles over calorieën

In de basis valt u af als u meer calorieën verbrandt dan binnenkrijgt. Lees er meer over in dit artikel.

Waarom val ik niet af?

Er kunnen verschillende factoren van invloed zijn, zoals slapen, stress en medicatie.

Hoe blijf ik op gewicht?

Bent u al afgevallen, lees dan hier verder hoe u op gewicht blijft.

Met deze partners werken we samen 

Logo Bas van Goor Foundation
Logo Hartstichting
Logo Nationaal Ouderenfonds
Lifestyle4Health