Futloos? U kunt er wat aan doen

Tips voor als u zich lusteloos voelt

We zijn allemaal weleens hangerig en futloos. Maar het wordt vervelend als deze gevoelens na een tijdje niet verdwijnen. Wat kunt u er zelf aan doen? En kan er meer aan de hand zijn? 

U heeft geen zin om uit bed te komen, bent hangerig en mist de energie om ook maar iets te doen. Herkenbaar? Zo’n futloos en lusteloos gevoel is niet meteen reden tot grote zorgen. We hebben er allemaal weleens last van. Na een griepje bijvoorbeeld of na een drukke periode met weinig rustmomenten. Ons lichaam geeft daarmee aan dat het op adem moet komen. Maar ook verdriet kan ons lusteloos maken. Dat gevoel kan een paar dagen of weken duren.

Minder futloos: dit kan helpen

Verdwijnen de lusteloze gevoelens niet vanzelf? U kunt zelf iets doen om je beter te voelen:
    Eet gezond. Wie te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt, kan zich futloos voelen. Op de site van het Voedingscentrum leest u alles over gezond eten. Ook verstandig: even checken of u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vraag eventueel de huisarts om een bloedtest.
  • Slaapgebrek kan zorgen voor weinig energie en een hangerig gevoel. Probeer dus voldoende uren te slapen – volwassenen hebben zo’n 8 uur slaap per nacht nodig.
  • Luister naar uw lichaam. Bent u de laatste tijd erg druk geweest en heb je misschien veel van uzelf gevergd? Neem dan rust.
  • Ga eens na bij uzelf: bent u tevreden met uw leven? Een te drukke baan kan veel energie vragen en een relatie die u geen goed doet, maakt ook lusteloos.
  • Van leuke dingen doen krijgt u energie! Lees een boek, bekijk een goede film, maak een lekkere wandeling in de natuur of plan een eetafspraak met vrienden.
  • Door veel te bewegen krijgt u meer energie. Helemaal als u overdag (met licht dus) beweegt in de frisse buitenlucht.

Wanneer u beter naar de huisarts kunt gaan

Vaak verdwijnen futloze gevoelens vanzelf weer. Met de tips hierboven kunt u dat proces iets versnellen. Maar soms helpen deze tips niet. Futloosheid en lusteloosheid komen namelijk ook voor bij psychische aandoeningen. U heeft er dan meestal ook andere psychische klachten bij en uw gebrek aan energie beïnvloedt uw functioneren. Praat er dan eens over met uw huisarts. Er bestaat namelijk goede hulp voor psychische aandoeningen.

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u beter leren omgaan met stress? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Persoonlijk advies

Wilt u beter kunnen ontspannen, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Maak een afspraak