Meer bewegen

Door te bewegen blijft u actief en gezond. Of het nou wandelen, fietsen, tuinieren, dansen of sporten is: elke vorm van beweging telt. Ontdek waarom bewegen gezond is en welke beweging goed is. Wij helpen u daar graag mee.

Waarom is bewegen goed?

Beweging heeft veel gezondheidsvoordelen. U wordt er fitter van. Het verbetert uw conditie op de korte termijn. Op de lange termijn kan het ook preventief werken. Voldoende bewegen blijkt namelijk een belangrijke manier om de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten te verkleinen. Kortom, actief door het leven gaan verbetert de vitaliteit en gezondheid en vergroot uw kans om gezond oud te worden.

Hoeveel moet ik bewegen?

De Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad uit 2017 adviseren het volgende:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning
  • Doe minstens tweemaal per week aan spier-en botversterkende activiteiten
  • Voorkom dat u veel stilzit

Welke vorm van beweging past bij mij?

Kies een vorm van beweging die u leuk vindt. Dat is wel zo plezierig en maakt het ook gemakkelijker om vol te houden. Houdt u van het verenigingsleven? Kies dan een leuke teamsport. Wandelen met een vriend om iedere dag voldoende stappen te verzamelen of alleen baantjes zwemmen telt ook. Ook in een druk leven kunt u blijven bewegen. Pak zoveel mogelijk de fiets als vervoersmiddel of train elke dag 7 minuten. Beweging is bijna altijd wel mogelijk. Denk in mogelijkheden en pas de activiteiten aan op uw niveau. Het moet op een positieve manier uitdagend zijn. Ook wanneer u kampt met beweging bij pijn, een verminderde conditie of wanneer u graag weer soepeler wilt bewegen.

4 tips om ├ęcht meer te gaan bewegen

Artikelen

7 minuten trainen is al genoeg

Met het doen van enkele oefeningen in slechts 7 minuten, kunt u al het effect bereiken van 1 uur matig bewegen. Bekijk onze snelle tussendoor-oefeningen.

Hoeveel stappen is gezond?

Vergeet die 10.000 stappen per dag. Die norm werkt lang niet voor iedereen. Ontdek hoeveel beweging nodig is voor uw gezondheid.

Soepel worden doet u zo

Yoga te ingewikkeld? Er zijn andere vormen van beweging waar u flexibel van wordt, met name stretchen. We geven u 5 oefeningen voor thuis.

Bewegen zonder pijn? 3 tips

Wie dagelijks pijn heeft, is niet zozeer bezig met genoeg bewegen op een dag, maar juist met bewegen zonder pijn. 

Met deze partners werken we samen 

Logo Bas van Goor Foundation
Logo Hartstichting
Logo Nationaal Ouderenfonds
Lifestyle4Health
Zorg voor leefkracht - home

Podcast | Meer energie. Hoe dan?

Geen zin. Iedereen kent dat gevoel. U sleept zich voort, u krijgt uw werk niet gedaan en uw concentratie is ver te zoeken. Hoe zorgt u dan voor energie? In deze podcast zoeken we dat voor u uit. We ontdekken dat energie te maken heeft met 4 dingen. Luister nu