Hoe werkt een stappenteller

U ziet ze steeds vaker: stappentellers. Op uw mobiel, smartwatch, activity tracker of sporthorloge. Ideaal voor wie fit wil blijven met wandelen. Maar hoe werken ze eigenlijk? En hoe nauwkeurig zijn ze? Want de ene persoon heeft nou eenmaal langere benen dan de ander…
Volgens de Japanse arts Yoshiro Hatano blijven we gezond door dagelijks 10.000 stappen te zetten. Met een stappenteller op zak natuurlijk. Want we willen zien wat we bereikt hebben. Of u echt 10.000 stappen moet zetten om gezond te blijven is een vraagteken. Maar feit is dat stappentellers al een tijdje razend populair zijn. De klassieke stappentellers (oftewel pedometers) gebruikt bijna niemand meer. Waarom zou u ook als u een (gratis) app kunt downloaden op je mobiele telefoon? Bovendien geven deze digitale stappentellers een mooi overzicht van uw prestaties en (gezondheids)gegevens. Als dat niet motiverend is?
De eerste stappentellers waren niet meer dan een los apparaatje. U hing het aan uw riem en het begon te tellen. Door de beweging van uw heup zwiepte een zwengel eenmaal naar de zijkant en dan weer terug in standaardpositie. Dat werd geteld als één stap.
In latere stappentellers werd een deel van die mechaniek vervangen door elektronica.
Hoe werkt een stappenteller op uw telefoon?
De meeste stappenteller-apps willen weten of u man of vrouw bent, wat uw lengte is en uw gewicht. Aan de hand daarvan bepaalt de app uw staplengte. Die is weer nodig om de snelheid te berekenen waarmee u loopt. Het tellen begint zodra de sensoren in uw telefoon bewegingen herkennen. De belangrijkste bewegingsherkenner is de versnellingsmeter. Komt uw snelheid boven een bepaalde waarde? Dan telt deze als een stap. Andere sensoren corrigeren de versnellingsmeter. Als u bijvoorbeeld met uw telefoon schudt, geeft de gyroscoop aan dat er niet gelopen wordt. Het ingebouwde kompas van uw telefoon bepaalt in welke richting u zich verplaatst. En is uw smartphone voorzien van een hoogtemeter? Dan kan deze aangeven dat u een helling of trap oploopt. Hoe meer sensoren, hoe meer metingen dus! Het algoritme van de stappenteller vertaalt dit alles in stappen, afstand en calorieverbruik.
Er zijn applicaties die automatisch uw stappen tellen. Maar er zijn er ook waarbij u eerst op een startknop moet drukken. Is uw scherm vergrendeld? Ook dan telt een stappenteller-app gewoon door (check wel even of de energiebesparende instellingen van je telefoon dit toestaan). En of uw smartphone nou in uw tas of broekzak zit, een stappenteller-app blijft gewoon meten. Wel raden de meeste fabrikanten aan om uw telefoon zo dicht mogelijk op uw lichaam te dragen. Dat verkleint de kans op afwijkingen in de metingen.
Hoe werkt een stappenteller op uw smartwatch, sporthorloge of activity tracker?
Een smartwatch, sporthorloge of activity tracker draagt u meestal om uw pols. Ze zijn standaard uitgerust met een stappenteller en meten constant uw bewegingen, wat u ook doet. Ook volgen ze ondermeer uw slaapritme en u kunt een trainingsprogramma volgen. Zo’n wearable kan handig zijn wanneer u niet altijd uw telefoon bij u heeft en toch wilt weten hoeveel stappen u op een dag zet.
Overigens is een stappenteller op een smartwatch, sporthorloge of activity tracker net zo betrouwbaar als een stappenteller-app op uw smartphone. De manier van meten is vaak wel anders. Een ouderwetse stappenteller of uw smartphone meet de beweging van uw bovenlichaam. De meeste smartwatches, sporthorloges of activity trackers kijken naar de beweging van uw armen om in te schatten hoe die zich verhoudt tot de beweging van uw benen.
3 tips
- Welke stappenteller u ook kiest, zorg er voor dat de gegevens die u invoert, kloppen. Alleen dan kan deze nauwkeurig meten.
- Wilt u niet dat uw stappenteller-app uitgaat van gemiddelde staplengtes? Kies dan een app waarbij u deze handmatig kunt invoeren.
- Ook de instellingen van uw apparaat zijn belangrijk. Loop ze na en pas ze aan waar nodig. Bij sommige activity trackers kan het bijvoorbeeld uitmaken of u links- of rechtshandig bent. Maar vergeet vooral niet te genieten van het feit dat u gezond bezig bent!
_____________________________________________________
https://www.allesoversport.nl/artikel/stapps-naar-bewegen/
https://www.allesoversport.nl/artikel/alles-wat-je-moet-weten-over-activity-trackers-wearables/
Gerelateerde artikelen
Fietsen naar uw werk
Het is ongeveer de simpelste, makkelijkste en meest effectieve maatregel die u voor uw gezondheid en omgeving kunt...
Fietsschema 8 weken
Fietsen is een makkelijke manier om aan uw dagelijkse beweging te komen. De beweegrichtlijn adviseert om minimaal...
9 beweegtips voor op kantoor
Te lang stilzitten is ongezond. Het wordt steeds duidelijker dat dit een risico vormt voor allerlei aandoeningen....
Wat is de leukste muziek bij sporten?
Tijdens een zware workout kunt u wel wat hulp gebruiken. Sporten op muziek kan net dat extra zetje geven om alles...
6 redenen om na het trainen rust in te plannen
Zo hard en vaak mogelijk trainen is beslist niet de beste methode om in vorm te komen. Rust en herstel na sporten...
Blessures voorkomen
Vann lopersknie tot tenniselleboog: een blessure kan uw sportplezier aardig vergallen. Hoe kan u blessures voorkomen?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 14 februari 2023
- Leestijd:
- 3 minuten