MRI scan

Met een MRI scan wordt een scan van het lichaam gemaakt. Beeldvormend onderzoek zoals een MRI scan is een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van een diagnose.

Wat krijgt u vergoed uit de Basisverzekering?

Er zijn verschillende situaties waarbij u aanspraak maakt op een MRI scan.

  1. De aanvrager is een medisch specialist: Een MRI scan maakt onderdeel uit van een behandeltraject, en de kosten van de MRI zijn hierbij inbegrepen. Een MRI scan op aanvraag van de specialist kan nooit apart in rekening worden gebracht, met uitzondering van de kaakchirurg.
  2. MRI scan vindt niet plaats in het eigen ziekenhuis: Als ziekenhuizen of specialisten patiënten doorsturen voor een MRI-onderzoek naar een andere instelling, dan moet de rekening van de MRI scan naar het ziekenhuis worden gestuurd die u heeft doorverwezen. Het is raadzaam dat u de oorspronkelijk behandelende instelling op de hoogte stelt. Bijvoorbeeld: staat u onder behandeling bij een specialist in instelling A, maar krijgt u de MRI scan in instelling B? Dan vergoedt instelling A de MRI scan aan instelling B. U moet instelling A wel op de hoogte stellen van uw behandeling in instelling B, zodat zij de kosten kunnen vergoeden. Let op: Als de instelling geen BIG-registratie heeft, moet u vooraf even contact opnemen met Menzis. 
  3. Aanvrager is een huisarts: In uitzonderlijke gevallen kan een huisarts een MRI scan aanvragen. Dit kan alleen bij knieklachten (MRI van de knie) of acute lage rugklachten (MRI van de onderrug). U kunt dan terecht in een gecontracteerd ziekenhuis. Voor deze scan is geen expliciete toestemming van Menzis nodig. Bepaalde ziekenhuizen accepteren alleen een verwijzing van de specialist voor een MRI scan, en niet van de huisarts. Dit beleid bepaalt het ziekenhuis zelf. U kunt ook gebruik maken van de diensten van het MRI-centrum op de locaties Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Groningen. 
  4. MRI-scan bij Claustrofobie of overgewicht: Als u claustrofobisch bent of overgewicht heeft, kunt u een open MRI scan laten maken. Dit regelt u via uw specialist. 
  5. Op uw eigen initiatief: Het uitvoeren van een preventieve MRI scan (zonder verwijzing) is niet verzekerd en betaalt u dus altijd zelf.

Wat krijgt u vergoed uit de aanvullende verzekeringen?

Er is geen vergoeding voor een MRI scan uit de aanvullende verzekeringen.

Ja, voor een MRI scan geldt het eigen risico.

U kunt voor een MRI scan naar een gecontracteerd ziekenhuis. In de Zorgvinder vindt u een overzicht van de zorgaanbieders die met Menzis een overeenkomst hebben.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.