Vruchtbaarheidsbehandelingen

Wilt u in verwachting raken maar lukt dat niet? Dan zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om u te helpen toch zwanger te worden. Bekende vruchtbaarheidsbehandelingen zijn IVF, ICSI, kunstmatige inseminatie (met behulp van een donor), ovulatie inductie (OI) en IUI. Op deze pagina leest u wat u vergoed krijgt voor een vruchtbaarheidsbehandeling, wanneer u voor vergoeding in aanmerking komt en waar u terechtkunt.

Wat krijgt u vergoed uit de Basisverzekering?


Menzis Basis

Naturapolis

Gecontracteerde zorgaanbieder:
alleen vergoeding voor vrouwen tot 43 jaar. OI, KI en IUI worden volledig vergoed. Bij IVF en ICSI maximaal 3 pogingen vergoed per zwangerschap (en bij vrouwen tot 38 jaar een beperkt aantal embryo's per keer)

Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:
conform gecontracteerde zorg, 75% van de rekening tot maximaal 75% van gemiddelde gecontracteerde tarieven

Menzis Basis Voordelig

Naturapolis

Gecontracteerde zorgaanbieder:
alleen vergoeding voor vrouwen tot 43 jaar. OI, KI en IUI worden volledig vergoed. Bij IVF en ICSI maximaal 3 pogingen vergoed per zwangerschap (en bij vrouwen tot 38 jaar een beperkt aantal embryo's per keer)

Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:
conform gecontracteerde zorg, 65% van de rekening tot maximaal 65% van gemiddelde gecontracteerde tarieven

Menzis Basis Vrij

Restitutiepolis

Gecontracteerde zorgaanbieder:
alleen vergoeding voor vrouwen tot 43 jaar. OI, KI en IUI worden volledig vergoed. Bij IVF en ICSI maximaal 3 pogingen vergoed per zwangerschap (en bij vrouwen tot 38 jaar een beperkt aantal embryo's per keer)

Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:
het bedrag dat in de Nederlandse marktomstandigheden in redelijkheid passend is te achten

Wat krijgt u vergoed uit de aanvullende verzekering?


JongerenVerzorgd


Geen vergoeding

ExtraVerzorgd 1


Geen vergoeding

ExtraVerzorgd 2


Geen vergoeding

ExtraVerzorgd 3


Geen vergoeding

Aanvullend


Geen vergoeding

Extra Aanvullend


Geen vergoeding

Vragen over uw zorg?

Bellen met de Menzis Zorgadviseur

De Zorgadviseur geeft een antwoord dat bij u past:

 • Altijd een vast persoon
 • Klantwaardering: 8,1
 • Werkdagen tot 19.00 uur

De Zorgadviseur

Ja, voor vruchtbaarheidsbehandelingen geldt het eigen risico.

IVF & ICSI

U kunt voor een vruchtbaarheidsbehandeling naar een gecontracteerde IVF-kliniek. In onze Zorgvinder ziet u welke dat zijn.

U krijgt tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling te maken met twee ziekenhuizen/klinieken. In zogenoemde transportklinieken vinden alle behandelingen plaats ter vóórbereiding van IVF en ICSI. Denk aan de voorlichtingsgesprekken, de echo's en de eicelpunctie. De volgende stappen zoals bevruchting en terugplaatsing vinden weer plaats in de IVF-kliniek. Ook de handelingen in de transportklinieken worden door Menzis vergoed conform de verzekeringsvoorwaarden.

KI(D), OI & IUI

Hiervoor kunt u naar een gynaecoloog of uroloog.

IVF en ICSI

Waar u precies recht op heeft, hangt af van uw leeftijd. Bent u jonger dan 38 jaar? Dan heeft u recht op de 1e, 2e en 3e poging IVF per te realiseren zwangerschap. Voor de 1e en 2e poging IVF per te realiseren zwangerschap geldt dat u daarop alleen recht heeft als er maximaal 1 embryo wordt teruggeplaatst. Bij de 3e poging mogen maximaal 2 embryo's worden teruggeplaatst.

Bent u ouder dan 38 jaar en jonger dan 43 jaar? Dan heeft u recht op de 1e, 2e en 3e poging IVF per te realiseren zwangerschap. Bij elke poging mogen maximaal 2 embryo's per keer worden teruggeplaatst.

Let op:

 • IVF- en ICSI-behandelingen die door een andere zorgverzekeraar zijn vergoed, tellen mee voor het totaal aantal behandelingen.
 • een IVF-ICSI-behandeling met ‘assisted hatching’ wordt niet vergoed.  KI(D), OI & IUI

U heeft recht op gynaecologische behandelingen die de vruchtbaarheid bevorderen als u jonger bent dan 43 jaar.

Ja, voor IVF & ICSI heeft u vooraf een schriftelijke verwijzing nodig van uw medisch specialist.

Voor andere vruchtbaarheidsbevorderende behandelingen zoals KI(D), IUI & OI heeft u een schriftelijke verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Voor een vruchtbaarheidsbehandeling bij een gecontracteerde zorgaanbieder heeft u geen toestemming nodig. Gaat u voor vruchtbaarheidsbehandelingen naar een  niet-gecontracteerde aanbieder in Nederland dan heeft u wel toestemming van Menzis nodig. Voor een behandeling in het buitenland, heeft u vooraf ook toestemming van Menzis nodig. Neem contact op met de Zorgadviseur van Menzis, zij helpen u verder.

Voor vergoeding van een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland heeft u nodig:

Een IVF-poging telt pas als het verkrijgen van rijpe eicellen (de follikelpunctie) is gelukt. Alleen een poging die is geëindigd tussen het moment dat een follikelpunctie is geslaagd en het moment dat er sprake is van een doorgaande zwangerschap, telt mee voor het aantal pogingen. Een doorgaande zwangerschap is een zwangerschap van ten minste 10 weken, gerekend vanaf het moment van de follikelpunctie. In het geval van terugplaatsing van ingevroren embryo’s is een doorgaande zwangerschap een zwangerschap van ten minste 9 weken en drie dagen te rekenen vanaf de implantatie.

Een volledige IVF-poging bestaat uit de volgende 4 fasen:

 • u krijgt hormonen die de rijping van eicellen in uw lichaam bevorderen.
 • er worden eicellen afgenomen.
 • de eicellen worden bevrucht en in het laboratorium worden embryo's gekweekt.
 • een of twee embryo's worden in de baarmoederholte geïmplanteerd.

U hebt geen recht op een vergoeding van de kosten voor de donatie van eicellen en/of spermacellen en/of voor de donor. Maakt u gebruik van donorsperma, dan worden de kosten daaromheen (aanschaf, transport, opslag, screening, etc) niet vergoed. Gaat u voor uw vruchtbaarheidsbehandeling naar een niet-gecontracteerde aanbieder? Dan heeft u vooraf toestemming nodig. U kunt contact opnemen met de Zorgadviseur van Menzis, zij helpen u verder.

De volgende vruchtbaarheidsbehandelingen worden ook niet vergoed:

 • een vierde of volgende IVF/ICSI poging.
 • de behandeling van de donor van de eicel en de donatie van de eicel.
 • behandelingen of onderdelen van de behandeling die in Nederland niet doelmatig zijn en niet behoren tot de zorg volgens de stand van de wetenschap.
 • IVF en andere zorg rond de vruchtbaarheid bij vrouwen van 43 jaar of ouder.

De juiste zorg krijgen kan best lastig zijn. Daarom heeft Menzis de Zorgadviseur. Onze Zorgadviseur adviseert u graag bij belangrijke onderwerpen zoals:

 • welke behandelaar of instelling is voor mij het beste?
 • waar kan ik zo snel mogelijk geholpen worden?

Neem voor vragen gerust contact op met de Zorgadviseur: 088 222 4242.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Kosten ziekenhuisbehandeling

Wat betaalt u voor een behandeling in het ziekenhuis?

Bekijk ook

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.