Werk en mantelzorg combineren

U werkt én u bent mantelzorger. Dat is soms best zwaar. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat dit makkelijker loopt? We helpen u met advies en ondersteuning.

In het kort | mantelzorg en werk

1 op de 8 werknemers in Nederland combineert werk met mantelzorg. De helft vindt die combinatie zwaar. Logisch: u wilt uw werk goed doen én er voor de ander zijn. En ook nog tijd overhouden voor uzelf. Het is wel belangrijk dat u ook goed op uzelf blijft passen. Mantelzorgers hebben namelijk een grotere kans om overbelast te raken.  

Van knelpunten naar een oplossing 

Contact met Zorgadvies

Heeft u vragen over een ziekte of behandeling, het kiezen van een zorgaanbieder, mantelzorg of regelgeving? Onze zorgadviseurs helpen u graag. Bel (088) 222 40 42 op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur voor het maken van een afspraak. 

Komt u er niet uit met uw werkgever?

Weten wat uw rechten zijn als u en uw werkgever er niet uitkomen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket. U vindt de gegevens op de site van het Juridisch Loket.

Hoe zit het met verlof?

Werkt u in dienstverband? Dan zijn er een paar wettelijke verlofregelingen waar u misschien wat aan heeft. Het kan wel zijn dat in uw eigen cao afwijkende afspraken gelden. Controleer dit bij uw werkgever of vakbond.

 • Calamiteitenverlof

  Is er een noodsituatie en moet u meteen iets doen? Dan heeft u recht op calamiteitenverlof. De werkgever betaalt dan uw salaris door. Op de site van de rijksoverheid staat meer over dit verlof.

 • Kortdurend zorgverlof

  U heeft recht op maximaal 10 dagen per jaar kort zorgverlof waarbij uw loon doorbetaald wordt. U krijgt dan minstens 70% van uw loon. U kunt het verlof achter elkaar opnemen, maar ook verspreid over een langere periode. Het verlof is maximaal 2 keer het aantal uren dat u per week werkt. Op de site van de rijksoverheid staat meer over dit verlof.

 • Langdurig zorgverlof

  U kunt elk jaar maximaal 6 keer de het aantal uren dat u per week werkt opnemen voor langdurig zorgverlof. Dit kunt u opnemen voor hulp aan een partner, kind of ouder met een levensbedreigende ziekte. Het maakt niet uit of deze persoon thuis of op zichzelf woont. U gaat dan in deeltijd werken en krijgt alleen inkomen voor de uren die u werkt. U kunt het verlof achter elkaar opnemen, maar ook verspreid over een langere periode. Op de site van de rijksoverheid staat meer over dit verlof.

 • Minder werken

  U heeft het recht om minder te gaan werken. Dit staat in de Wet aanpassing arbeidsduur. Uw werkgever mag zeggen dat u niet minder mag werken, maar dat kan alleen als u werkgever heel erg in de problemen komt. Deze regeling geldt niet voor bedrijven met minder dan 10 werknemers. Op de site van de rijksoverheid staat meer over dit verlof.

We zijn er voor mantelzorgers

Het is wel belangrijk dat u ook goed op uzelf blijft passen. Mantelzorgers lopen namelijk een groot risico op overbelasting. We staan voor u klaar om te helpen en te adviseren. Onder andere met informatie voor mantelzorgers. Wilt u iets anders weten? Vraag het ons! Vragen die we vaak krijgen:

 • Van welke regelingen en vergoedingen kan ik gebruikmaken?
 • Hoe kom ik aan hulpmiddelen?
 • Waar vind ik meer informatie over de ziekte van de persoon die ik verzorg?
 • Mantelzorg wordt te zwaar, hoe kan ik mijn taken laten overnemen?
 • Waar kan ik terecht als ik zelf ziek ben?

Onze zorgadviseurs zijn bereikbaar op (088) 222 40 42 op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.