Geboorte en nazorg

De bevalling is voor veel vrouwen het meest bijzondere moment uit hun leven. Een moment waar u misschien een beetje tegen opziet, maar ook vooral naar uitkijkt. Hoe bereidt u zich zo goed mogelijk voor?

In het kort

Tijdens de eerste 6 weken na de bevalling, de kraamtijd, herstellen u en uw baby van de geboorte. Naast het regelen van allerlei belangrijke zaken, zoals het doorgeven van de geboorte aan Menzis, is het belangrijk om veel rust te houden en te genieten van deze bijzondere periode!

Na de geboorte breekt een hectische periode aan. De komst van uw kindje brengt veel vreugde, maar ook veel bezoek en geregel met zich mee. Deze checklist is een geheugensteuntje in deze drukke tijd:

 • Checklist

  • Geef de geboorte na een ziekenhuisbevalling door aan de kraamzorginstelling.
  • Meld uw kindje binnen 3 werkdagen na de geboorte aan bij de burgerlijke stand van uw gemeente.
  • Geef de geboorte van uw baby zo snel mogelijk aan Menzis door. Het liefst binnen 14 dagen, maar uiterlijk binnen 4 maanden na de geboorte. Dit kan in Mijn Menzis
  • Kinderbijslag: heeft u recht op kinderbijslag? Dan ontvangt u binnen 2 tot 4 weken na de aangifte van de geboorte automatisch bericht van de SVB, de Sociale Verzekeringsbank.
  • Vitamines voor borstvoeding: gaat u borstvoeding geven? Haal dan vitamine K en D in huis voor uw baby. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.
  • Ouderschapsverlof: wilt u gebruikmaken van ouderschapsverlof? Vraag het op tijd aan bij uw werkgever. Informatie over uw recht op ouderschapsverlof en hoe u dit moet aanvragen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vergoedingen

Na uw zwangerschap heeft u andere zorgbehoeftes dan daarvoor. De belangrijkste kosten van uw zwangerschap en bevalling worden gedekt door de Basisverzekering. Denk hierbij aan afspraken bij de verloskundige, de termijnecho, 20-weken echo, de bevalling en de kraamzorg.

Bepaalde kosten worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Zoals de eigen bijdrage die u moet betalen als u zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen. De verplichte eigen bijdrage voor uw kraamhulp kan ook vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Op welke vergoedingen u recht heeft, hangt af van het verzekeringspakket dat u bij Menzis heeft afgesloten.

Meer vergoedingen

Menzis biedt meer vergoedingen die met zwangerschap en geboorte maken hebben:

Vragen? Bel met een zorgadviseur

Heeft u vragen kraamzorg? Onze zorgadviseurs staan voor u klaar! Bel ons op (088) 222 40 42 op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur. 

Logo Menzis en SamenGezond

Weer fit na de bevalling met SamenGezond

Een zwangerschap vraagt veel van uw lichaam. Daarom is het belangrijk om uw conditie weer op peil te brengen door te bewegen en gezond te eten. Daar helpen wij graag aan mee. Met ons gezondheidsprogramma SamenGezond komt u weer in vorm. Download de handige app en kom in beweging! SamenGezond helpt u onder andere met:

 • Meer bewegen: de app van SamenGezond daagt u uit met het persoonlijke Weekdoel.
 • Gezonder en gevarieerder eten: op samengezond.nl vindt u artikelen, blogs en tips.
 • Slaapgebrek: met de tips in deze blog slapen u en uw baby lekker uit!