Hoe kan ik stoppen met roken?

Welke manier van stoppen met roken het beste voor u werkt, weet u misschien al. De één stopt cold turkey en de ander bouwt eerst af. Maar als u het nog niet zo goed weet, zijn we er voor u om mee te denken. Goede voorbereiding en ondersteuning maken de kans groter dat een stoppoging slaagt.

Ondersteuning bij uw stoppoging

De kans op succes is 4 keer zo groot als u er professionele hulp bij krijgt en indien nodig medicijnen. Zulke medicijnen, en ook nicotinepleisters of -kauwgom, helpen tegen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen. De begeleiding gaat vooral over het omgaan met het veranderen van het dagelijks ritueel dat roken is. 

Hoe vind ik een stoppen-met-rokenprogramma dat bij mij past?

Jaarlijks krijgt u 1 stoppen-met-rokenprogramma en de bijbehorende medicatie vergoed vanuit de Basisverzekering. Bekijk welke programma's worden vergoed.

U kunt zich zonder verwijzing van de huisarts direct aanmelden. U mag zelf kiezen voor een programma waarvan u denkt dat het goed bij u past. U kunt ook bij uw huisarts informeren of begeleiding bij stoppen met roken wordt aangeboden.

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft áltijd zin, zelfs als u voor een korte tijd stopt. Al na 20 minuten dalen de bloeddruk en hartslag, en na 12 uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal. En als het gelukt is en u bent voor goed gestopt? In 1 tot 9 maanden is de rokershoest weg en heeft uw meer adem. Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd. En na 15 jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten (aandoening aan de kransslagaders) gelijk aan dat van een niet-roker!

Hoe ongezond is roken?

Het Trimbos-instituut schat dat elk jaar 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Over meeroken bestaan misverstanden. Natuurlijk is het minder schadelijk dan zelf roken maar helaas kunnen mensen er alsnog ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, is roken ook schadelijk voor de gezondheid van de ongeboren baby. Door te stoppen met roken geeft u uw baby de kans om in een rookvrije omgeving op te groeien. Het Trimbos-instituut biedt hulp en informatie speciaal voor (aanstaande) ouders.

Alex - stoppen met roken

Artikelen

Man leest boek in bos

Extra kilo's door het stoppen? 10 tips

Ongeveer 4 op de 5 rokers komen aan na het stoppen. Vrouwen hebben hierbij minder geluk dan mannen want zij komen meer aan. Hoeveel u aankomt varieert per persoon. 

man wandelt langs de waterkant

Hoe langer u rookt, hoe lastiger om te stoppen?

Waarom kan de één van de ene op de andere dag de knop omzetten en stoppen met roken en komt de ander er na diverse pogingen maar niet vanaf? 

Jongeren sporten buiten

10 gezondheidsvoordelen van stoppen met roken

Veel mensen vragen zich af of het nog wel zin heeft om na tientallen jaren roken te stoppen. Het antwoord is: ja. Zelfs als u al jaren rookt, is stoppen goed voor uw lichaam en gezondheid.

Meer tips over gezond leven?