Hoe kan ik stoppen met roken?

Welke manier van stoppen met roken het beste voor u werkt, weet u misschien al. De één stopt bijvoorbeeld cold turkey en de ander bouwt eerst af. Maar als u het nog niet zo goed weet, zijn we er voor u om mee te denken. Goede voorbereiding en ondersteuning maken de kans groter dat een stoppoging slaagt.

Ondersteuning bij uw stoppoging

De kans op succes is wel 4 keer zo groot als u er professionele hulp bij krijgt en indien nodig medicijnen. Zulke medicijnen, en ook nicotinepleisters of -kauwgom, helpen tegen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen. De begeleiding gaat vooral over het omgaan met het veranderen van het dagelijks ritueel dat roken is. 

Hoe vind ik een stoppen-met-rokenprogramma dat bij mij past?

Jaarlijks krijgt u 1 stoppen-met-rokenprogramma en de bijbehorende medicatie vergoed vanuit de Basisverzekering. Bekijk welke programma's worden vergoed.

U kunt zich hier zonder verwijzing van de huisarts direct aanmelden. De programma's variëren van 7 bijeenkomsten in 10 weken tot een ééndaagse online training. U mag zelf kiezen voor een programma waarvan u denkt dat het goed bij u past. U kunt ook bij uw huisarts informeren of begeleiding bij stoppen met roken wordt aangeboden.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Bekijk de vlog van Alex of de video van Simone

Gratis Stoppen met roken training

Voor u als Menzis-verzekerde vergoeden we Allen Carr's Easyway Stoppen met roken training volledig. De training bestaat maar uit 1 dag en is bewezen effectief!

Lees meer of meld u direct aan

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft áltijd zin, zelfs als u voor een korte tijd stopt. Al na 20 minuten dalen de bloeddruk en hartslag, en na 12 uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal. En als het gelukt is en u bent voor goed gestopt? In 1 tot 9 maanden is de rokershoest weg en heeft uw meer adem. Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd. En na 15 jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten (aandoening aan de kransslagaders) gelijk aan dat van een niet-roker!

Hoe ongezond is roken?

Het Trimbos-instituut schat dat elk jaar 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Over meeroken bestaan misverstanden. Natuurlijk is het minder schadelijk dan zelf roken maar helaas kunnen mensen er alsnog ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, is roken ook schadelijk voor de gezondheid van de ongeboren baby. Door te stoppen met roken geeft u uw baby de kans om in een rookvrije omgeving op te groeien. Het Trimbos-instituut biedt hulp en informatie speciaal voor (aanstaande) ouders.

De Leefkrachtadviseur: uw gids naar gezondheid

Wilt u stoppen met roken, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt de Leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Lees meer

Logo Menzis en SamenGezond

Rookvrij met SamenGezond

Er zijn in Nederland veel zelfhulpmiddelen op de markt, van apps en online cursussen tot boeken en nicotinepleisters. Een app kan bijvoorbeeld nuttig zijn om uzelf gemotiveerd te houden en om te gaan met afkickverschijnselen. SamenGezond, het online gezondheidsprogramma van Menzis, heeft een aantal methoden op een rij gezet en deelt tips van ervaringsdeskundigen. Wat past bij u?

Naar SamenGezond