Zwemmen, de perfecte workout!

Dat zwemmen goed voor u is, dat heeft u ongetwijfeld al eens gehoord. Het is een intensieve vorm van bewegen waarbij uw hart flink op dreef is en waarbij alle spieren meedoen. Een workout voor het hele lichaam. Maar zwemmen heeft meer - verrassende - voordelen.
Zwemmen is een van de minst blessuregevoelige sporten. Uw enkel verzwikken is er in het water niet bij. En ook overbelasting van de knieën of heupen is onwaarschijnlijk. Vooral voor mensen met overgewicht is dat een voordeel. Het maakt zwemmen tot een van de beste sporten om mee te beginnen als u lange tijd inactief bent geweest of wat pondjes te zwaar.
Houd het leuk
Sommige mensen vinden het eindeloos baantjes trekken wat saai. Houd het leuk door borstcrawl, schoolslag en rugzwemmen af te wisselen. Of maak het uitdagend voor uzelf door mee te doen aan een van de zwemtrainingen voor slagverbetering die in vrijwel elk zwembad worden georganiseerd.
Ook bijna overal kunt u lessen aquajoggen, aquafitness of aquarobics volgen. Daarbij doet u een intensieve workout in het water. Het water werkt bij het springen als een schokdemper, waardoor uw gewrichten worden ontzien. En het water geeft zoveel weerstand tijdens het bewegen, dat u meer energie verbruikt. Als u te zwaar bent of lang inactief, zijn deze sporten een regelrechte aanrader om fit te worden.
Tip: Hoewel zwemmen niet blessuregevoelig is, kan het baantjes trekken de schouders en nek belasten: dat voorkomt u door een zwembril te dragen en uw hoofd zoveel mogelijk onder water te houden.
In meren en plassen zwemmen
Zodra de lente op dreef is, gaan de buitenbaden open en kan er zelfs in meren en plassen gezwommen worden. Buiten zwemmen is niet alleen leuk: het heeft bijzondere voordelen die te maken hebben met de watertemperatuur. Bij koud water verbruikt u iets meer energie dan in warm water. Uw lichaam moet flink zijn best doen om op 37 graden te blijven, want de warmte wordt door koud water razendsnel afgevoerd, veel sneller dan op het droge. Maar let op, na een uurtje zwemmen in koud water, kan uw eetlust flink toenemen: een signaal van uw lichaam om het energieverlies er weer bij te eten. Dus om af te vallen helpt zwemmen in koud water op korte termijn minder goed dan u zou willen.
Niet té koud
Fris water heeft nog een voordeel: de warmte die ontstaat door de inspanning kan goed worden afgevoerd. En daardoor kunt u beter presteren dan in een warmer bad. In warm water moet uw hart bovendien het bloed harder rondpompen om de warmte te kunnen afvoeren. Daardoor kan de bloeddruk stijgen. Vooral bij ouderen die misschien toch al hoge bloeddruk hebben, blijkt dat niet gunstig. Maar als water te koud is, vernauwen de bloedvaten zich in een poging om het warmteverlies tegen te gaan en ook dat drukt de prestaties. Zwemexperts houden het er tegenwoordig op dat fris water van 27 graden tot de beste zwemprestaties en aangenaamste zwemervaring leidt.
Goed voor de stofwisseling
De meeste buitenbaden komen niet hoger dan 19 tot 20 graden. Dat is geen probleem voor een gezond lichaam. Neemt u een paar keer per week een duik in zo'n fris buitenbad, dan profiteert u van een bijzondere bijwerking van kou. Steeds meer onderzoek wijst erop dat het bruine vetweefsel gestimuleerd wordt als wij het koud hebben. Het kan in omvang mogelijk zelfs toenemen en dat draagt bij aan een gezonde stofwisseling en het helpt om op een goed gewicht te blijven.
Gerelateerde artikelen
Fietsen naar uw werk
Het is ongeveer de simpelste, makkelijkste en meest effectieve maatregel die u voor uw gezondheid en omgeving kunt...
Fietsschema 8 weken
Fietsen is een makkelijke manier om aan uw dagelijkse beweging te komen. De beweegrichtlijn adviseert om minimaal...
9 beweegtips voor op kantoor
Te lang stilzitten is ongezond. Het wordt steeds duidelijker dat dit een risico vormt voor allerlei aandoeningen....
Wat is de leukste muziek bij sporten?
Tijdens een zware workout kunt u wel wat hulp gebruiken. Sporten op muziek kan net dat extra zetje geven om alles...
6 redenen om na het trainen rust in te plannen
Zo hard en vaak mogelijk trainen is beslist niet de beste methode om in vorm te komen. Rust en herstel na sporten...
Blessures voorkomen
Vann lopersknie tot tenniselleboog: een blessure kan uw sportplezier aardig vergallen. Hoe kan u blessures voorkomen?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 9 juni 2023
- Leestijd:
- 3 minuten