Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème

Maakt het uit welk merk zonnebrandcrème u gebruikt? En wat betekent SPF eigenlijk? In dit blog leest u de antwoorden op deze en andere vragen over zonbescherming.

Hoe uw huid reageert op zonlicht hangt af van uw huidtype. Wordt u snel bruin? Of helemaal niet? Kies in ieder geval een zonnebrandcrème en factor die past bij uw huidtype.

Zo kiest u de juiste zonnebrandcrème

  • De beschermingsfactor van zonnebrandcrèmes wordt aangegeven met SPF. Dit staat voor Sun Protection Factor. 
  • Uw huidtype wordt bepaald door hoeveel pigment er in de huid zit. Er zijn verschillende soorten huidtypes. Hoe lichter de huid, hoe sneller iemand verbrandt door de zon. Bescherm uzelf met minimaal SPF 30.
  • Kies voor een zonnebrandcrème die beschermt tegen UVB-straling en die ook een UVA-filter heeft.
  • Het maakt niet uit wat u gebruikt; een spray, lotion of crème bijvoorbeeld. Ze beschermen allemaal even goed. Let er wel op dat u genoeg gebruikt.
  • Goed om te weten: een goedkope zonnebrandcrème beschermt even goed als een dure variant.

Bron: KWF

Zonbescherming voor kinderen

De huid van baby's en kinderen is extra kwetsbaar. Houd baby's tot 1 jaar daarom liever helemaal uit de zon. En gebruik voor kinderen een hoge SPF en bijvoorbeeld UV-werende kleding.

UV-straling en zonkracht

Zonlicht bestaat deels uit ultraviolette (UV) straling. Door deze straling kan de huid verbranden. De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling in het zonlicht de aarde bereikt. Het advies is u tegen de zon te beschermen vanaf zonkracht 3. Vanaf zonkracht 5 is het risico op schade van de huid hoog. Dan kunt u het beste uit de zon blijven.  

Datum:
6 juni 2024
Leestijd:
2 minuten