Schulden aanpakken 3 tips

Dat opstapelende rekeningen, een bankrekening met cijfers in het rood en bellende schuldeisers voor stress zorgen, begrijpt iedereen. Maar toewerken naar een schuldenvrij leven lukt eigenlijk alleen als u eerst de stress vermindert. Dan zit u lekkerder in uw vel en heeft u meer energie om uw problemen aan te pakken. Hoe u dat doet? Met deze tips!

Een schuld ontstaat niet vanzelf en gaat jammer genoeg ook niet vanzelf weer weg. Veel mensen die schulden hebben, krijgen ook te maken met gezondheidsproblemen zoals stress. Stress kan ervoor zorgen dat het heel moeilijk wordt om de problemen aan te pakken en prioriteiten te stellen. Het is dus van belang die stress eerst te verminderen, voordat u uw schulden goed kunt aanpakken.

Tip 1: Schulden in kaart brengen

Uw situatie in kaart brengen is misschien niet het leukste werkje, maar zodra u weet hoe hoog uw totale schuld is en duidelijk hebt hoeveel er aan de andere kant binnenkomt, ervaart u meteen een gevoel van rust. U weet nu hoe het ervoor staat. Uw administratie is geen rommeltje meer, maar een handig en duidelijk overzicht.  
Weet u niet precies hoe hoog de schuld is, informeer dan bij uw schuldeisers. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan u ook helpen. Zij registreren alle persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en het bezit van creditcards en klantenkaarten. Belangrijk: studieschulden, huur- en energieachterstanden worden hier niet geregistreerd.
Vindt u het moeilijk om het zelf te doen, vraag dan hulp. Een budgetcoach kan u helpen met het in kaart brengen van uw situatie en kijkt ook naar manieren om te besparen. Wilt u liever de schuldhulpverlening in, klop dan aan bij de gemeente waar u woont.

Tip 2: Schulden aflossen

Na het in kaart brengen van uw schulden en uw eigen situatie (inkomen, uw toeslagen, vakantiegeld) kunt u gaan kijken hoeveel u per schuldeiser kunt gaan aflossen. Is er al een bedrag afgesproken? Kijk dan of dit nog steeds haalbaar is. Misschien kan het bedrag zelfs wel een beetje omhoog! Weer gaat uw stressniveau een beetje omlaag. Misschien is er zelfs wel het begin van een glimlach te zien! U heeft de situatie helder, kunt afspraken maken met schuldeisers en een betaalplan maken.

Tip 3: Bezuinigen

Tijdens het in kaart brengen van uw eigen situatie, kwam u misschien ook kostenposten tegen waarop u zou kunnen bezuinigen. Een duur sportschoolabonnement? Waarom dat niet stopzetten en verruilen voor lekker fit blijven door te gaan fietsen, wandelen of hardlopen in de natuur? Bekijk ook uw andere abonnementen: een kranten-, telefoon- of televisieabonnement kunnen vaak ook goedkoper. Bent u een roker? Ga dan nu de uitdaging met uzelf aan en stop. Het geld dat u per pakje bespaart, kunt u wellicht reserveren voor leuke uitjes.
Want veel mensen die schulden hebben, vereenzamen. Ze doen niets leuks meer, omdat ze het gevoel hebben dat dit niet kan, terwijl dit juist kan zorgen voor een goed gevoel over uzelf! Wees eerlijk over uw situatie naar u omgeving toe. Er zijn genoeg (budget vriendelijke) opties om af en toe eens iets leuks te doen. Een avond naar de bioscoop is duur, maar een avond gezellig met elkaar op de bank een film kijken, is misschien wel veel leuker. Zoek naar creatieve manieren om alsnog leuke dingen te doen.

Budget in evenwicht

Als u alles op een rijtje zet, heeft u een bepaald budget over om van te leven. Houdt u daaraan. Dat vermindert stress en het brengt uw leven in evenwicht. U heeft de controle over uw leven terug en dat resulteert meteen in een goede nachtrust en een goed gevoel over uzelf. Maar blijf ook genieten. Gezond leven is leuk, makkelijk én toegankelijk. Leuke dingen doen hoeft niet duur te zijn. Wees creatief, zie het soms als een uitdaging en blijf uw financiële situatie bijhouden om het overzicht te bewaren.

Heeft u een financiële vraag? Stel 'm dan op Kandoor.nl. Professionals uit de financiële sector helpen u gratis op weg! 

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
21 december 2023
Leestijd:
3 minuten