• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Lees of luister | Zwanger met een groep

Centering pregnancy | Podcast 

We gaan in deze aflevering op kraamvisite bij Iloesa die onlangs voor de 2e keer moeder is geworden. Ze heeft tijdens haar zwangerschap meegedaan aan Centering pregnancy. Haar verloskundige Katja Groesen is er ook. Want we zijn benieuwd... Verloskundige zorg krijgen in een groep, hoe werkt dat? Voor de antwoorden op die vragen luistert u de podcast of leest u onderstaand artikel.

Luister via Spotify

Centering pregancy | Wat is het precies?

Katja Groesen is de verloskundige van Iloesa en weet alles over Centering pregancy. In haar praktijk biedt ze dit al jaren aan. Wat is het precies? Katja: “Centering pregnancy is een manier van zorg waarbij je, in plaats van individuele afspraken met de verloskundige, deelneemt aan groepsbijeenkomsten met andere zwangere vrouwen die net zo ver zijn als jij.”

De aanpak komt uit Amerika. Uit Amerikaans onderzoek komen veel voordelen naar voren. Zo blijkt dat er minder vroeggeboortes zijn en baby's een hoger geboortegewicht hebben. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een te hoge bloeddruk minder vaak voorkomt, ook drinken en roken er minder vrouwen en meer moeders starten met borstvoeding. 

Actieve rol in eigen zorg

Katja vertelt dat zij als zorgverlener haar zwangere vrouwen veel beter leert kennen door Centering pregnancy. "Ik zie ze namelijk 18 uur in plaats van 9 keer 1 kwartiertje tijdens een controle-afspraak waarin er vaak veel haast is," zegt ze. 

Tijdens de bijeenkomsten voeren de vrouwen (onder begeleiding) zelf medische controles uit, zoals het meten van de bloeddruk en het wegen. Dit geeft hen een actieve rol in hun eigen zorg. Iloesa: "Tijdens het eerste half uur van onze Centering bijeenkomst was het een soort inloop waarbij je dus je eigen controles deed en even langs de verloskundige ging voor bijvoorbeeld het hartje luisteren van de baby en het meten van je buik."

Samen ervaringen delen

Bij deze vorm van zorg is er veel contact tussen de zwangere vrouwen onderling. De band die ze opbouwen samen en herkenning die ze in elkaar vinden, ervaren deelnemers als heel positief. Iloesa: "Ja, dat we dingen aan elkaar vragen. Zo van 'ik heb nu hier last van, heeft iemand anders dat ook?' En dan zegt dat ander bijvoorbeeld 'oh ja, dat heb ik ook'. Of als je toch teveel twijfelt, 'bel dan gewoon een verloskundige'. Zo kun je elkaar echt ook een hart onder de riem steken. Vooral in de periode dat alle baby's werden geboren. Dat was superleuk. En nu ook wordt er regelmatig aan elkaar gevraagd hoe het gaat het bij alle nieuwe moeders en voelt iedereen zich fijn? Hoe gaat het met de baby's?"

Tijdens elke bijeenkomst worden diverse thema's besproken, zoals leefstijl, bevalling, gezinsplanning maar het gaat bijvoorbeeld ook over huiselijk geweld. Katja: "Hier zie je vaak hoeveel steun moeders krijgen van andere moeders. De groepen maken bijvoorbeeld vaak een appgroep aan waarin ze elkaar vragen stellen en advies geven. Dit zorgt voor een gevoel van steun, vooral tijdens de periode rondom de geboorte van de baby's.”

"Het is een hele ingrijpende gebeurtenis in je leven als je een kindje krijgt. Het is supermooi, maar ook best heftig. Er komt heel veel op je af en dan is het zo mooi dat je dan een groep vrouwen hebt met wie je dat kan delen. Ja, daar ervaar ik veel steun uit. En het is ook mooi dat je die steun weer aan anderen kan geven."

Meer weten over Centering Zwangerschap?

Wilt u meer weten over Centering Zwangerschap? Bespreek dit dan met uw verloskundige. Sinds 1 januari wordt Centering vergoed vanuit de Basisverzekering. 

Meer over vergoedingen voor verloskundige zorg uit de Basisverzekering.

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 17: Gaat u mee op kraamvisite? Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd. 

Meer aandacht voor uw regio

In uw regio werken we samen met ziekenhuizen, zorgaanbieders en andere partijen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten wat wij in uw regio doen? Ontdek en lees de verhalen hier: