- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Als een ander uw zorg nodig heeft
Luister de podcast | Zo werkt mantelzorg
Wat nu als u ineens voor een ander moet gaan zorgen? Bijvoorbeeld uw eigen kind, uw broer, zus of partner, of die ooit zo zelfstandige ouders kunnen niet meer alles zelf en vragen steeds vaker uw hulp. Wat doet u dan? Hoe zorgt u er bovendien zelf voor dat u overeind blijft en mentaal gezond? In deze podcastaflevering gaat podcast-host Kim op zoek naar de antwoorden op die vragen.
Mantelzorg: wanneer een ander uw zorg nodig heeft
Wanneer wordt iemand mantelzorger? En wanneer kan de zorg voor een ander te veel worden? Stel dat u zelf mantelzorger bent en de zorgen voor de ander worden u teveel. Waar kunt u dan terecht? Dit artikel is gebaseerd op de podcastaflevering over mantelzorg. Zowel de podcast als dit achtergrondartikel geven antwoord op al deze vragen.
Mantelzorg ontstaat vaak geleidelijk
Mantelzorg ontstaat vaak geleidelijk, maar kan ook van de ene op de andere dag beginnen. Het kan gaan om het zorgen voor een ouder die niet meer zelfstandig kan leven, of om een zieke broer of zus. In de podcastaflevering hoort u Marian, die voor haar 96-jarige tante begon te zorgen en merkte dat meer mantelzorgtaken langzaam maar zeker haar leven binnenslopen: "Het begon met ziekenhuisbezoeken en boodschappen, maar al snel ging ik steeds meer zorgtaken op nemen," vertelt ze.
Wanneer u steeds meer mantelzorgtaken krijgt
Iemand anders die u in de podcastaflevering hoort is Bianca. Zij is een expert op het gebied van mantelzorg en ze legt uit dat één op de vier mensen in Nederland op dit moment mantelzorger is: "Wanneer de zorgvraag impact heeft op jouw leven, zoals het afzeggen van sociale afspraken, is het goed om stil te staan bij wat dat voor jou betekent. Wanneer wordt de zorg te veel? Het is een herkenbare situatie: je wilt helpen, maar het kan ook ten koste gaan van je eigen welzijn." Bianca legt uit dat veel mantelzorgers in een vicieuze cirkel terechtkomen. "Het sluipt erin. Je merkt niet dat de zorg zwaarder wordt totdat het echt te veel is." Marian herkent wat Bianca vertelt de mantelzorgtaken werden haar ook te veel: "Het was een jaar waarin ik nauwelijks tijd voor mezelf had."
Als de mantelzorgtaken te veel worden...
Mantelzorg is in de eerste instantie een vrijwillige keuze, maar vaak voelen mantelzorgers zich verplicht om te zorgen voor hun dierbaren. Deze verantwoordelijkheden kunnen leiden tot stress, slaaptekort en zorgen over de toekomst. "Als je minder tijd besteedt aan je hobby's en sociale leven, is het een teken om na te denken over de haalbaarheid van de rol als mantelzorger," zegt Bianca. Als de druk van mantelzorg te zwaar weegt, is het belangrijk om actie te ondernemen.
Wat kunt u doen als het te veel wordt?
- Zoek ondersteuning: het is cruciaal om met anderen te praten die in dezelfde situatie zitten. Dit kan via steungroepen of online forums. Bianca raadt aan om contact te zoeken met mensen die dezelfde ervaringen delen.
- Praat met uw werkgever: als u werkt, informeer uw werkgever over uw situatie. Veel werkgevers zijn bereid om flexibel om te gaan met werktijden of kunnen u helpen bij het aanvragen van zorgverlof.
- Vraag om hulp: veel mensen willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Wees niet bang om specifieke taken aan te vragen, zelfs als het iets is wat u zelf niet leuk vindt om te doen, anderen vinden het soms wel een leuke klus.
- Overweeg een mantelzorgmakelaar: dit is een professional die je kan helpen bij het regelen van zorg en het begrijpen van complexe procedures. Dit kan veel stress verlichten en wordt vaak vergoed via aanvullende zorgverzekeringen.
Waar kunt u terecht voor ondersteuning?
- Voor mantelzorgers zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Bij Menzis kunt u een mantelzorgtest doen om te ontdekken welke hulp bij jou in de buurt beschikbaar is. Deze test biedt inzicht in je situatie en verwijst je naar lokale hulpinstanties.
- Daarnaast zijn er mantelzorgmakelaars die je kunnen helpen met de administratieve kant van zorgverlening. Zij zijn goed bekend met de procedures en kunnen jou ontzorgen in deze complexe wereld.
Meer aandacht voor uw regio
In uw regio werken we samen met ziekenhuizen, zorgaanbieders en andere partijen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten wat wij in uw regio doen? Ontdek en lees de verhalen hier:
Versterk uw leefkracht
Wilt u aan de slag met uw gezondheid? Ontdek hoe Menzis u kan ondersteunen.