- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Lees of luister | Wandelen met een groep
Wandelen met een groep | Podcast
Bewegen is leuk en gezond, vooral als u het samen doet. Esther is beweegcoach in gemeente Eemsdelta, en vertelt waarom wandelen in een groep zo goed werkt. Luister naar de podcast of lees onderstaand artikel over de voordelen van samen wandelen.
Elkaar motiveren
Esther vertelt meteen meer over de belangrijkste voordelen: “Wandelen is eigenlijk iets dat bijna iedereen wel kan. Met of zonder hulpmiddel, kort of lang en snel of juist wat langzamer. Het is heel laagdrempelig, waarbij je ook niet zoveel spullen nodig hebt. En door samen te wandelen, motiveer je elkaar.”
Meer energie
Esther wandelt wekelijks met een wandelgroepje dat bestaat uit zo’n 8 wandelaars. Ze ervaren veel voordelen van het samen wandelen. Het is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor de mentale gezondheid. De frisse lucht en het ‘buiten zijn’ geven een fijn gevoel en zorgen voor een betere nachtrust. Veel deelnemers ervaren dat ze zich na een wandeling beter voelen en meer energie hebben.
Gezelligheid
Een ander groot voordeel van samen wandelen is de gezelligheid. Een van de deelnemers vertelt: “Ja, het bevalt gewoon hartstikke goed. Het is heel gezellig, leuke contacten, altijd kletsen.” Dit sociale aspect zorgt ervoor dat de wandelaars gemotiveerd blijven om te blijven bewegen. Esther benadrukt dat wandelen in een groep een stok achter de deur is; “Je hebt een groepje dat op je wacht, wat het makkelijker maakt om te beginnen en vol te houden.”
Goed voor mentale gezondheid
Naast de fysieke voordelen, zijn er ook mentale voordelen. Samen bewegen verbetert de ‘cognitieve functies’, zoals het vermogen om problemen op te lossen, focus en concentratie. “Door nieuwe dingen te leren en te doen, word je als het ware mentaal flexibeler. Dit verhoogt zelfvertrouwen en eigenwaarde, omdat je ziet wat je allemaal kunt bereiken.” Esther legt ook uit dat sporten in een groep ook zorgt voor de aanmaak van endorfines, de zogenaamde gelukshormonen. Deze hormonen geven een geluksgevoel en verlagen het stresshormoon cortisol.
Ook meewandelen?
Veel deelnemers komen via hun huisarts, fysiotherapeut of leefstijlcoach bij een wandelgroep terecht. En gemeentes organiseren vaak beweegactiviteiten en fittesten om inwoners te stimuleren meer te bewegen. Wandelen is een eenvoudige en toegankelijke manier om fit en gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal.
Sluit u ook aan bij een wandelgroep en ervaar zelf de voordelen van samen bewegen! Kijk bijvoorbeeld op de website van de Nationale Wandeluitdaging voor een wandelgroep bij u in de buurt.
Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 16: Walk alone of better together? Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd.
Meer aandacht voor uw regio
In uw regio werken we samen met ziekenhuizen, zorgaanbieders en andere partijen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten wat wij in uw regio doen? Ontdek en lees de verhalen hier: