Diagnose borstkanker

Als u gehoord heeft dat u borstkanker heeft, heeft u vast veel vragen en zorgen. Waar vindt u betrouwbare informatie? En hoe bereidt u zich voor op een gesprek met de arts?

In het kort

 • Als de ziekte op tijd wordt ontdekt, is de kans op genezing groot.
 • Mogelijke behandelingen zijn een operatie, bestraling, chemotherapie, antihormoonbehandeling en het afremmen van een groei-eiwit.
 • Samen met de specialist in het ziekenhuis kiest u welke behandelingen u krijgt.
 • Na de behandelingen blijft u onder controle van de specialist.
 • U kunt een aantal klachten houden, zoals lymfoedeem, moeheid en problemen met seks.
 • Het lukt veel vrouwen om hun normale leven weer langzaam op te pakken na de behandelingen.

Bron: Thuisarts.nl 

Wat is borstkanker? 

Borstkanker is een ongecontroleerde deling van kwaadaardige lichaamscellen in en om het borstweefsel. Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd.

Afwijkingen in de borst kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige cellen groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Kwaadaardige cellen doen dat wel. Dan gaat het om kanker. Ze kunnen zich ook uitzaaien, wat de kans op genezing kleiner maakt.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij borstkanker. Uw arts maakt een persoonlijk behandelplan voor u. De behandelingen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden, en de kans om beter te worden dus groter.

Betrouwbare informatie

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over het ontstaan en de behandeling van borstkanker. Heeft u vragen of wilt u meer lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, afspraken in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. U betaalt meestal wel eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.