Vergoeding geneesmiddelen

Gebruikt u medicijnen? Uw (huis)arts of medisch specialist weet welke medicijnen het beste helpen. Zijn er goedkopere middelen die dezelfde werking hebben? Dan worden die vergoed.

Jaar:

2022

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wanneer heeft u recht op een vergoeding voor geneesmiddelen?

Wij vergoeden uw medicijnen als:

 • uw (huis)arts of medisch specialist de medicijnen voorschrijft.

 • deze voorkomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem of als het preferente geneesmiddelen zijn.

Twijfelt u of gaat het om speciale geneesmiddelen? Dan kunt u uw apotheker vragen of op medicijnkosten.nl kijken. 

Vergoeding vitaminen, mineralen en paracetamol 

Sinds 1 januari 2019 worden vitaminen, mineralen en paracetamol niet meer vergoed vanuit de Basisverzekering als er een alternatief is in de vrije verkoop van (bijna) dezelfde kwaliteit. Bijvoorbeeld bij een supermarkt, drogisterij of een gezondheidswinkel. 

Heb ik toestemming nodig? 

Voor de vergoeding van sommige geneesmiddelen heeft u eerst toestemming nodig van Menzis. Uw huisarts of medisch specialist weet meestal welke medicijnen dat zijn.

Let op

Voor de vergoeding van geneesmiddelen heeft u altijd een recept nodig van een huisarts, tandarts, medisch specialist, verloskundige of GGD-arts.

Maximale periode

Per recept heeft u recht op de geneesmiddelen voor een bepaalde periode. Deze periode is:

 • 15 dagen als u het geneesmiddel voor het eerst gebruikt.
 • 15 dagen als een acute aandoening met antibiotica of een chemisch bereid, vergelijkbaar middel (chemotherapeutica) moet worden bestreden.
 • 3 maanden voor geneesmiddelen die een chronische ziekte behandelen en 6 maanden als het daarbij gaat om een geneesmiddel dat door Menzis als preferent is aangewezen.
 • 1 jaar voor orale anticonceptiva (de pil). De maximale periode is 3 maanden als u voor het eerst orale anticonceptiva krijgt voorgeschreven.
 • 1 maand voor geneesmiddelen die meer kosten dan € 1.000 per maand. Bij hiv-medicatie mag na een instelperiode van 3 maanden voor een periode van maximaal 3 maanden worden geleverd.
 • 1 maand in alle andere gevallen.

Krijgt u voor het eerst vloeibare geneesmiddelen bij uw apotheker of apotheekhoudend huisarts? Dan worden deze altijd in de kleinste handelsverpakking geleverd.

Aanvullende kosten apotheek

De aanvullende kosten voor de apotheek worden aangegeven met de WMG-tariefcode. Hieronder vallen de kosten van medicijnen die u bij de apotheek krijgt. Denk aan het controleren en klaarmaken van uw recept en alle informatie die u ontvangt over werking en bijwerkingen van uw medicijn.

In Mijn Menzis vindt u de specificatie van de kosten die onder de WMG-tariefcode vallen. In brieven worden deze zorgkosten vanwege privacy niet specifiek genoemd.

Meer over de kosten van uw apotheek

Preferente geneesmiddelen

Uw (huis)arts of medisch specialist weet welke medicijnen het beste helpen. Deze geneesmiddelen zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem. Dit wordt door de overheid vastgesteld.
Vaak zijn er meer goedkopere geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof(fen) en toedieningsvorm, maar zonder merk. Menzis kiest ervoor, net als andere zorgverzekeraars, om die te vergoeden in plaats van de 'merk-medicijnen'.

Uw vergoeding voor geneesmiddelen: belangrijk om te weten

 • Geldt het eigen risico of is er een eigen bijdrage?

  Voor geneesmiddelen geldt het eigen risico. Er is voor sommige geneesmiddelen ook een eigen bijdrage.

  Eigen bijdrage

  • In 2022 is de eigen bijdrage voor geneesmiddelen per kalenderjaar maximaal € 250.

  • Weet u de naam en eventuele andere gegevens van een medicijn? Dan kunt u op medicijnkosten.nl zien of er een eigen bijdrage geldt. U kunt het natuurlijk ook aan uw apotheker vragen.

  • De vergoeding voor de eigen bijdrage voor geneesmiddelen is bijna helemaal vervallen. Dit geldt voor veel van onze aanvullende pakketten. Alleen met Garant Verzorgd 2 en 3 krijgt u een vergoeding voor de eigen bijdrage.We willen hiermee bijdragen aan het stimuleren van het gebruik van het juiste medicijn.

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.