Vergoeding dieetpreparaten

Heeft u moeite met het eten van normale voeding? Een dieetpreparaat kan u helpen. Denk bijvoorbeeld aan sondevoeding of drinkvoeding bij erge koemelkallergie of voedselallergie.

Jaar:

2022

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wat krijg ik vergoed uit de Basisverzekering?

 • Menzis Basis Voordelig

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  Dieetpreparaten worden vergoed zolang ze medisch noodzakelijk zijn

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  conform gecontracteerde zorg, 75% van de rekening tot maximaal 75% van gemiddelde gecontracteerde tarieven

 • Menzis Basis

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  dieetpreparaten worden vergoed zolang ze medisch noodzakelijk zijn

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  conform gecontracteerde zorg, 75% van de rekening tot maximaal 75% van gemiddelde gecontracteerde tarieven

 • Menzis Basis Vrij

  Gecontracteerde zorgaanbieder:

  dieetpreparaten worden vergoed zolang ze medisch noodzakelijk zijn

  Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

  Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract? Dan betaalt u eerst zelf uw zorgkosten voor en vergoeden wij dit daarna 100%. Let op: rekent uw zorgaanbieder onredelijk hoge tarieven in vergelijking met andere zorgverleners in de Nederlandse markt? Dan krijgt u het deel dat onredelijk hoog is, niet vergoed.

Wat krijg ik vergoed uit de aanvullende verzekering?

Mijn vergoedingen

Log in en bekijk welke vergoedingen en voorwaarden voor u gelden. 

Inloggen

Uw vergoeding voor dieetpreparaten: belangrijk om te weten

 • Wanneer heb ik recht op een vergoeding?

  Basisverzekering

  U heeft recht op de vergoeding van dieetpreparaten als aangepaste normale voeding of andere bijzondere voedingsproducten niet helpen en:

  • u een stofwisselingsstoornis heeft.
  • u een voedselallergie heeft.
  • u een resorptiestoornis heeft.
  • u ondervoed bent door een ziekte.
  • u op dieetpreparaten bent aangewezen.

  Dieetpreparaten worden vergoed vanaf het moment dat een allergie officieel is vastgesteld.

  Aanvullende verzekering

  Heeft u ernstig overgewicht of bent u ernstig ondervoed? Dan krijgt u uit de aanvullende verzekering een vergoeding tot een maximumbedrag per jaar als:

  • u een voorschrift heeft van een arts of diëtist, en
  • het preparaat wordt geleverd door een apotheek, apotheekhoudend huisarts of een leverancier die met Menzis een contract heeft.

  Deze vergoeding is geen aanvulling op de vergoeding vanuit de Basisverzekering.

 • Wat wordt niet vergoed?

  Dieetpreparaten van bijvoorbeeld een supermarkt zijn geen speciale preparaten die onder de Basisverzekering of aanvullende verzekering vallen. Dat geldt ook voor gewone babyvoeding, zoals Nutrilon, Friso en Olvarit, en aangepast voedsel, zoals glutenvrij voedsel.

  Als u een dieetpreparaat, zoals Nutri Pepti, een tijdje probeert, wordt deze tijdens de proefperiode (meestal 4 weken) niet vergoed. Is officieel vastgesteld dat u of uw kind een allergie heeft, dan wordt het dieetpreparaat vanaf dat moment vergoed. 

 • Heb ik een verwijzing nodig?

  Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder? Dan heeft u altijd een recept nodig van een huisarts, medisch specialist of diëtist. Per recept heeft u recht op dieetpreparaten voor 1 maand. Wordt het recept voorgeschreven door uw huisarts? Dan is het recept met een bijbehorende B3-code voldoende. Wordt het recept voorgeschreven door een medisch specialist of diëtist? Dan levert u met het recept ook een ingevulde artsenverklaring in. Deze is te vinden op de website van Zorgverzekeraars Nederland.

  Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan heeft u vooraf toestemming van Menzis nodig. Als u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, stuurt uw arts een machtiging met medische noodzaak naar de apotheek om het dieetpreparaat te leveren. De apotheek stuurt daarna de aanvraag naar Menzis. Dit is om toestemming voor de vergoeding te vragen. 

 • Wat als ik naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder ga?

  Heeft u Menzis Basis of Menzis Basis Voordelig en gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan krijgt u een vergoeding tot een maximumbedrag. Bekijk hier de maximale vergoedingen bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Dieetpreparaten vallen onder geneesmiddelen.

 • Vallen dieetpreparaten onder het eigen risico?

  Ja, als de dieetpreparaten worden vergoed vanuit de Basisverzekering geldt het eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor de vergoeding van dieetpreparaten uit de aanvullende verzekering.

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

De Leefkrachtadviseur: uw gids naar gezondheid

Gaat u aan de slag met voeding, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt de Leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Lees meer

Afvallen met SamenGezond

Is afvallen voor u niet medisch noodzakelijk? Ook als er geen medische noodzaak is, kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken. Wilt u gezonder gaan eten? Of wilt u afvallen? Heeft u vragen over voeding? U kunt deelnemen aan SamenGezond, een online gezondheidsprogramma dat mensen ondersteunt om zich fitter te voelen. SamenGezond helpt u inzicht te krijgen in uw gezondheid. U kunt sparen voor een voedingsconsult met een diëtist of uw eetpatroon in kaart laten brengen. U krijgt praktische tips waarmee u gemakkelijk zelf aan de slag kunt.

Als Menzis doen we er alles aan om de zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar te houden. Niet alleen door iedereen goed te verzekeren van zorg, maar ook door mensen te helpen bij het maken van gezondere keuzes. Zo kunnen we de gezondheid van mensen behouden en verbeteren. SamenGezond kan u onder andere helpen met:

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.