Ik ben zwanger

Bent u zwanger? Gefeliciteerd! Er breekt een spannende periode aan van voorbereidingen. We vertellen u graag waar u allemaal rekening mee moet houden.

De fases van uw zwangerschap

1e trimester

In de eerste 3 maanden van uw zwangerschap gebeurt er veel. In 13 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van meer dan 7 centimeter. U kunt last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. In de checklist hieronder ziet u wat u moet regelen.

2e trimester

Het 2e trimester is vaak de prettigste periode van de zwangerschap. De zwangerschapskwalen nemen meestal af en de kans op een miskraam is veel kleiner geworden. Een jongen of een meisje? Vanaf ongeveer 16 weken kan met een echo het geslacht van uw kindje bekend worden.

3e trimester

In het 3e trimester van uw zwangerschap verviervoudigt uw baby in gewicht. U kunt meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Na 37 weken is uw baby voldragen. Als er geen complicaties zijn, mag u vanaf dan thuis bevallen.

Vergoedingen

De belangrijkste kosten van uw zwangerschap en bevalling worden gedekt door de Basisverzekering. Denk hierbij aan consulten bij de verloskundige, de termijnecho, 20-weken echo, de bevalling en kraamzorg. Het eigen risico is niet van toepassing bij deze zorg. Wel kan een eigen bijdrage van toepassing zijn.
Bepaalde kosten worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Zoals de eigen bijdrage die u moet betalen als u zonder medische indicatie in een het ziekenhuis wilt bevallen. De verplichte eigen bijdrage voor kraamzorg kan ook vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.

Centering Zwangerschap

Bij Centering Zwangerschap krijgt u verloskundige zorg in een groep. Naast de individuele controles komt u samen met vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend en praat u samen over zwangerschap, gezondheid, leefstijl, bevalling en babytijd. Meer weten? Bekijk de video waarin Eline vertelt hoe zij dit ervaart.