Ik wil zwanger worden

Heeft u een kinderwens? Dan is het goed om nu al rekening te houden met een aantal dingen, zoals het vergroten van de kans op zwangerschap en de vergoedingen.

In het kort

  • De kans op zwangerschap is het grootst in de zes dagen vóór de eisprong.

  • De eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie.

  • Ga naar uw huisarts als het na een jaar proberen nog niet gelukt is.

Bron: Thuisarts.nl

Gezond zwanger worden

Als u zwanger probeert te worden, is het verstandig om gezond te leven. Roken, alcohol en onder- en overgewicht zijn niet alleen schadelijk tijdens de zwangerschap, maar verminderen ook de vruchtbaarheid. De eerste weken van een zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkelingen van een kind. De meeste vrouwen weten pas na die eerste weken dat ze zwanger zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen of juist laten, om de kans op zwangerschap te vergroten. Lees meer in deze checklist.

Begeleiding van uw arts

U kunt met uw huisarts of verloskundige bespreken hoe u zich goed op een zwangerschap voorbereidt. Neem zodra u zwanger bent weer contact op met de praktijk. Meestal zal de verloskundige u verder begeleiden.
Als er een kans is dat de zwangerschap of bevalling moeilijker zal verlopen, verwijst de verloskundige u naar de gynaecoloog.

Als zwanger worden niet lukt

Zwanger worden is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij een onvervulde kinderwens kunt u daarom kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Vruchtbaarheidsbehandelingen worden onder bepaalde voorwaarden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de Basisverzekering.

Meer informatie

Uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog proberen u zo goed mogelijk te begeleiden. Zit u toch nog met vragen? Of wilt u er meer over lezen? Kijk dan eens op de volgende websites:

  • Slimmerzwanger.nl biedt online coaching om te helpen bij een gezonde leefstijl en het verhogen van de kans om zwanger te worden.

  • Strakszwangerworden.nl geeft tips hoe u zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.

  • Op zwangerwijzer.nl kunt u met een vragenlijst nagaan of er risico's zijn voor de zwangerschap en uw baby. U krijgt u direct advies.

  • Allesoverzwanger.nl geeft informatie over het voorbereiden van uw zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

  • Op ikenmama.nl vindt u allerlei informatie, van kinderwens tot opvoeding.

Vergoedingen

De belangrijkste kosten van uw zwangerschap en bevalling worden gedekt door de Basisverzekering. Denk hierbij aan consulten bij de verloskundige, de termijnecho, 20-weken echo, de bevalling en kraamzorg. Het eigen risico is niet van toepassing bij deze zorg. Wel kan een eigen bijdrage van toepassing zijn.
Bepaalde kosten worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Zoals de eigen bijdrage die u moet betalen als u zonder medische indicatie in een het ziekenhuis wilt bevallen. De verplichte eigen bijdrage voor kraamzorg kan ook vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.

Wilt u zwanger worden? Dan zijn de volgende vergoedingen misschien ook van belang:

U kunt uw verzekeringspakket alleen wijzigen per 1 januari. Wilt u weten waar u op dit moment voor verzekerd bent? Een overzicht hiervan vindt u in Mijn Menzis.