Diagnose longkanker

Heeft u net gehoord dat u longkanker heeft? Die boodschap is ongetwijfeld een grote schok voor u en roept mogelijk veel vragen en zorgen op. Lees hoe Menzis u kan helpen.

Wat is longkanker?

  • Longkanker is de groei van een kwaadaardig gezwel in een long.
  • Dit gezwel, ook wel tumor genoemd, kan uitzaaien naar andere lichaamsdelen.
  • Het duurt meestal enkele weken voordat er uitslagen van onderzoeken zijn.
  • Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij longkanker.

Bron: Thuisarts.nl

Meer informatie

Uw behandelend arts maakt samen met andere specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen die de meeste kans op een succesvolle behandeling bieden. De behandelingen zijn steeds beter geworden. Daardoor is de verwachte uitkomst bij longkanker ook beter.

Meer lezen over longkanker

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over het ontstaan en de behandeling van longkanker. Maar misschien zit u toch nog met vragen. Of wilt u er meer over lezen.
De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.