Vergoeding bijzondere tandheelkunde

Kunt u door een lichamelijke of geestelijke aandoening niet naar een tandarts? Als een tandarts u niet kan helpen, is er de bijzondere tandheelkunde. Wat krijg u daarvoor vergoed?

Jaar:

2021

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wat krijg ik vergoed vanuit de Basisverzekering?

U heeft recht op vergoeding voor bijzondere tandheelkunde als die nodig is om te zorgen dat uw tand(en) goed blijven of goed gaan werken. De (nieuwe) functie moet gelijk zijn aan de functie die u zou hebben zonder de aandoening. Voorbeelden zijn:

 • een ernstige stoornis in de ontwikkeling/groei of een verworven afwijking van het tand-kaak-mondstelsel , dus een tandheelkundige handicap. Hieronder valt ook het aanbrengen van implantaten bij een zeer ernstig geslonken tandeloze kaak en het aanbrengen van de constructie waarmee de uitneembare prothese op de implantaten vastklikt.
 • als u een niet-tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening heeft, bijvoorbeeld extreme angst.
 • als u een niet-tandheelkundige medische behandeling nodig heeft en deze behandeling zonder de bijzondere tandheelkunde aantoonbaar onvoldoende resultaat zal hebben.

U heeft alleen recht op orthodontische hulp, dus een beugel, bij een zeer ernstige ontwikkelingsstoornis of groeistoornis van het tand-kaak-mondstelsel. Daarbij moet ook de inzet nodig zijn van andere vakgebieden dan tandheelkunde.

Wat krijg ik vergoed uit de Aanvullende (tandarts)verzekering?

Voor bijzondere tandheelkunde is er geen vergoeding uit de aanvullende verzekering.

Mijn vergoedingen

Log in en bekijk welke vergoedingen en voorwaarden voor u gelden. 

Inloggen

Uw vergoeding voor bijzondere tandheelkunde: belangrijk om te weten

 • Heb ik toestemming of een verwijzing nodig?

  U heeft vooraf toestemming van Menzis nodig. Laat uw aanvraag doen door uw tandarts, kaakchirurg of het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde.

  Als u naar een kaakchirurg gaat, heeft u een schriftelijke verwijzing van uw tandarts of huisarts nodig. De kaakchirurg moet verbonden zijn aan een ziekenhuis.

  Gaat u naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, dan heeft u een schriftelijke verwijzing van uw huisarts, tandarts of kaakchirurg nodig.

 • Hoe werkt het als ik heel erg bang ben voor de tandarts?

  Onder de bijzondere tandheelkunde valt ook een bezoek aan een speciale angsttandarts. Heeft u extreme angst voor de tandarts? Dan kan deze tandarts u misschien helpen. Het doel van de behandeling is om uw angst weg te nemen. Zo kunt u weer naar de reguliere tandartspraktijk. Vaak is een psycholoog onderdeel van zo'n behandeling. 

  We onderzoeken u eerst. Blijkt uit dit onderzoek dat u extreem bang voor de tandarts bent?

  • Dan valt uw behandeling voor 'objectief vastgestelde extreme angst voor de tandarts' onder de Basisverzekering.
  • Uw zorgaanbieder moet hiervoor vooraf wel een machtiging aanvragen.
  • Heeft u nog eigen risico? Dan gaat dit eerst van de vergoeding af.

  Gaat u na uw behandeling voor extreme angst weer naar de tandartspraktijk?

  • Dan wordt de uitgevoerde behandeling niet vergoed uit de Basisverzekering.
  • Voor de gewone tandheelkundige behandelingen is er ook een eigen bijdrage.
  • U krijgt misschien wel een vergoeding als u een tandverzekering heeft.
 • Hoe zit het met tandartscodes?

  Krijgt u een rekening van de tandarts? Of vraagt u een offerte aan? Dan ziet u vaak veel codes. Deze codes hangen samen met een deel van uw behandeling. De codes die tandartsen gebruiken, bestaan uit 1 letter en 2 getallen. Zo staat code C voor consultatie en diagnostiek. C11 staat  bijvoorbeeld voor de periodieke controle. C87 staat voor een nachtbehandeling. Zo controleert u of uw tandarts de afgesproken handelingen ook heeft uitgevoerd.  

  Tip: bij grotere behandelingen raden we u aan vooraf een begroting bij uw tandarts op te vragen. Zo kunt u vooraf bekijken wat u vergoed krijgt en wat u zelf betaalt. 

 • Hoe bereken ik mijn tandartsvergoeding?

  Krijgt u binnenkort een uitgebreide behandeling bij de tandarts? Dan is het verstandig om vooraf te bekijken wat u vergoed krijgt, zodat u weet wat u zelf nog moet betalen.

  1. Vraag een offerte aan: door een offerte op te vragen bij de tandarts of specialist, ziet u wat de kosten voor een specifieke behandeling zijn. Op de offerte staan ook behandelcodes. Houd deze bij de hand.
  2. Pak uw tandartsverzekering erbij: controleer op uw polis welke tandartsverzekering u heeft. Dit kun u in Mijn Menzis zien.
  3. Bekijk de vergoeding per code en bereken de hele behandeling: bekijk de tandartscodes op deze pagina of vul de tandartscode in, in het zoekveld rechtsboven. Bekijk per code wat de vergoeding in uw pakket is en reken zo uit wat u voor uw behandeling betaalt. 
 • Geldt er een eigen risico of eigen bijdrage?

  Ja, voor de vergoeding van bijzondere tandheelkunde geldt een eigen risico.

  U betaalt een eigen bijdrage voor dat gedeelte van de bijzondere tandheelkunde dat u zelf had moeten betalen, als u geen indicatie voor bijzondere tandheelkunde had gehad. Vraag vooraf aan uw zorgaanbieder of u een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog die is.

  Gaat het om het plaatsen van een kunstgebit, dus een volledige prothetische voorziening? Dan betaalt u een eigen bijdrage van 25% van de totale kosten van een volledige prothese. Lees meer over de vergoeding van een implantaatgedragen gebitsprothese of de vergoeding van een volledige gebitsprothese.

Waar kan ik terecht?

U kunt naar elke tandarts, orthodontist, mondhygiƫnist of tandprotheticus. Alleen de kosten van een zorgaanbieder in Nederland of de grensstreek worden vergoed. De grensstreek is tot 15 kilometer van de Nederlandse grens. Zoekt u een zorgaanbieder bij u in de buurt? Kijk dan in de Zorgvinder.

Zorgvinder

Bekijk ook:

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.