Vergoeding bijzondere tandheelkunde

Behandeling tandarts

Kunt u door een lichamelijke of geestelijke aandoening niet naar een tandarts? Wanneer een tandarts u niet kan helpen, is er de bijzondere tandheelkunde. Op deze pagina leest u wat hiervoor de vergoedingen zijn.

Behandeling tandarts

Jaar:

2020

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wat krijg ik vergoed vanuit de Basisverzekering?

U heeft recht op vergoeding voor bijzondere tandheelkunde als die noodzakelijk is om te zorgen dat uw tand(en) goed blijven of gaan functioneren. De (nieuwe) functie moet gelijk zijn aan de functie die u zou hebben zonder de aandoening.

Voorbeelden zijn:

  • een ernstige stoornis in de ontwikkeling/groei of een verworven afwijking van het tand-kaak-mondstelsel (een tandheelkundige handicap). Hieronder valt ook het aanbrengen van implantaten bij een zeer ernstig geslonken tandeloze kaak en het aanbrengen van de constructie waarmee de uitneembare prothese op de implantaten vastklikt.
  • als u een niet-tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening heeft,  bijvoorbeeld extreme angst.
  • als u een niet-tandheelkundige medische behandeling moet ondergaan en deze behandeling zonder de bijzondere tandheelkunde aantoonbaar onvoldoende resultaat zal hebben.

U heeft alleen recht op orthodontische hulp (beugels) als er sprake is van een zeer ernstige ontwikkelingsstoornis of groeistoornis van het tand-kaak-mondstelsel. Daarbij moet ook de inzet noodzakelijk zijn van andere vakgebieden dan die van de tandheelkunde.

Wat krijg ik vergoed uit de Aanvullende (tandarts)verzekering?

Voor bijzondere tandheelkunde is er geen vergoeding uit de aanvullende verzekering.

Uw vergoeding voor bijzondere tandheelkunde: belangrijk om te weten

  • Geldt er een eigen risico of eigen bijdrage?

  • Heb ik toestemming van Menzis nodig of een verwijzing?

  • Heeft u extreme angst voor de tandarts?

  • Tandartscodes uitgelegd

  • Hoe bereken ik mijn tandartsvergoeding?

Waar kan ik terecht?

U kunt naar elke tandarts, orthodontist, mondhygiƫnist of tandprotheticus. Alleen de kosten van een zorgaanbieder in Nederland of de grensstreek worden vergoed. De grensstreek is tot 15 kilometer van de Nederlandse grens. Zoekt u een zorgaanbieder bij u in de buurt? Kijk dan in de Zorgvinder.

Zorgvinder

Bekijk ook

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.