Leven met longkanker

Na de behandeling van longkanker kunt u genezen zijn, maar er kunnen ook lichamelijke en psychische klachten blijven bestaan. Het kan ook zijn dat u niet beter kan worden. Waar kunt u dan terecht voor hulp?

In het kort

Na de behandeling voor longkanker blijft u onder controle. Ook kan het zijn dat door uitzaaiingen andere behandelingen in gang gezet zijn. Al met al heeft u een heftige tijd achter de rug en misschien nog voor u. U kunt hiervoor begeleiding krijgen van een psycholoog. Ook kan het u mogelijk helpen om contact te leggen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Ervaringen van anderen

Ervaringen uitwisselen met iemand die zelf ook longkanker heeft of heeft gehad, blijkt vaak heel waardevol. Dit kan bijvoorbeeld via de website van de patiëntenvereniging van Longkanker Nederland.

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

 

De basisverzekering vergoedt psychologische hulp 100%

Als u psychologische hulp nodig heeft, dan biedt de Basisverzekering daar een volledige dekking voor. Het enige dat u nodig heeft, is een schriftelijke verwijzing van uw huisarts of uw medisch specialist. Wacht nooit te lang met hulp vragen, u staat er niet alleen voor.

Voor psychische zorg kunt u terecht bij een gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, psychiater of klinisch psycholoog. De zorgaanbieder moet wel voldoen aan bepaalde eisen van het kwaliteitsstatuut GGZ van Zorginstituut Nederland. Alle door Menzis gecontracteerde zorgaanbieders hebben zo’n kwaliteitsstatuut. U vindt ze in de Zorgvinder.

Is psychische hulp zoeken nog een brug te ver? Probeer dan mindfulness. Voor veel mensen geeft mindfulness steun na kanker. De website Mindfulness bij Kanker legt uit hoe en biedt gratis oefeningen.

Als u niet meer beter wordt

Longkanker is niet altijd te genezen. Hoe vreselijk het ook is, het kan natuurlijk ook gebeuren dat u hoort dat u niet meer beter wordt.

Palliatieve zorgcoach

Voor mensen in de laatste fase van hun leven is er de palliatieve zorgcoach. Deze helpt zo goed mogelijk zonder 'gedoe' over welke organisatie of specialist er nu betrokken moet zijn.

Meer lezen over niet meer beter worden

Overpalliatievezorg.nl is een website met informatie over veranderingen in uw leven, regie houden en afscheid nemen.

Hospice

In een hospice kunt u worden verzorgd in de laatste periode van uw leven. Een hospice is bedoeld om de kwaliteit van leven van de patiënt zo goed mogelijk te houden. Er is aandacht om verdriet, pijn en angst te verzachten.

Herstellen met SamenGezond

Na een behandeling of operatie zijn uw conditie en energiepeil vaak flink gedaald. Het lichaam is hard aan het werk om weer op kracht te komen. Voor uw herstel zijn bewegen en gezond eten erg belangrijk. Ons online gezondheidsprogramma SamenGezond helpt u daarbij.

Ontdek SamenGezond

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.