Behandeling maag- of slokdarmkanker

De behandeling van maagkanker of slokdarmkanker is een intensieve periode. Voor u en uw omgeving. Wist u dat ook daarvoor in sommige gevallen zorg kan worden geregeld?

In het kort

Maag- en slokdarmkanker zijn beide te behandelen. Zeker als er nog geen uitzaaiingen zijn. Zijn die er wel, dan is de prognose minder goed. Toch zijn er dan ook nog verschillende behandelingen mogelijk. Vaak wordt een operatie gecombineerd met chemotherapie en/of bestraling.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Voor maag- en slokdarmkanker bestaan verschillende soorten behandelingen. Voorbeelden zijn chirurgie, bestraling en chemotherapie. Artsen kunnen ook kiezen voor een combinatie van behandelingen.

Neem de tijd om u goed te informeren

Uw arts maakt voor u een persoonlijk behandelplan. Neem de tijd om de informatie goed door te nemen. Ook kunt u extra informatie inwinnen, bijvoorbeeld op internet. Heeft u daarna nog vragen of twijfelt u? Vraag dan om een tweede gesprek met uw arts.

Waar vindt u informatie over behandeling?

Er is veel informatie te vinden op internet over de behandeling van maag- en slokdarmkanker. De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

Ervaringen van anderen

Ervaringen uitwisselen met iemand die zelf ook maagkanker of slokdarmkanker heeft of heeft gehad blijkt vaak heel waardevol. Hieronder vindt u een aantal manieren om in contact te komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

  • De website van SPKS: Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal
  • Ook discussiegroepen over omgaan met kanker kunnen houvast bieden. Als deelnemer van kanker.nl kunt u zelf ook uw ervaringen delen of vragen stellen.
  • Er zijn speciale inloophuizen waar u en uw naasten zonder verwijzing en zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een gesprek, voorlichting, lotgenotencontact en activiteiten. Met deze verwijsgids vindt u een inloophuis bij u in de buurt.

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 92 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.