Icon ZoekenZoeken

Verse kruiden? De ideale zoutvervanger!

Natuurlijk kunt u met een snufje zout uw gerechten extra smaak geven. Maar verse kruiden bieden meer smaakmogelijkheden, geven uw gerecht kleur én zijn ‘liever’ voor uw gezondheid.

Gemiddeld krijgt een Nederlander zo’n 9 gram keukenzout per dag binnen. En dat is veel, want we hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. De Hartstichting en het Voedingscentrum adviseren maximaal 6 gram zout per dag. Teveel zout is namelijk slecht voor uw nieren, vergroot de kans op een hoge bloeddruk en kan leiden tot botontkalking. Voor uw gezondheid is het dus verstandig te minderen met zout. Natuurlijk wilt u niet minder smaak als uw zout mindert. Daarom zijn verse kruiden ideaal. Lekker geurig en aromatisch!

Lekkere combi’s

  • Zout door het gehakt als u gehaktballen maakt? Vervang het door fijngeknipte bieslook, platte peterselie of bladselderij.
  • Juspoeder door de jus voor over de aardappels? Stoof liever blaadjes lavas (maggiplant) mee voor een pittig zoute smaak. Lavas is ook een goede smaakmaker in stoofschotels, soepen en bouillon.
  • Een gebakken eitje? Strooi er bieslook of peterselie over. En bak salie mee in uw omelet.
  • Ook lekker: rozemarijn op aardappels uit de oven, dille over een broodje met zalm of munt door een frisse groene salade met tuinerwten.
  • Basilicum past perfect in gerechten met tomaat en in mediterrane soepen, sauzen en salades.
  • Dragon combineert goed bij vis, aardappels, kip en is lekker in eiergerechten.
  • En bouillon? Die maakt u zelf van ui, wortel, bleekselderij, eventueel kip en vooral veel verse kruiden. Vries eventueel kleine porties bouillon in die u later weer kunt gebruiken om sauzen en jus op smaak te brengen!

Verse kruiden bewaren

Heeft u kruiden over? Wikkel ze in keukenpapier dat u licht vochtig hebt gemaakt. Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed! Invriezen kan ook. Was de kruiden, hak ze fijn en verdeel ze vervolgens over een ijsblokjesvorm. Schenk er water over en vries de ijsblokjes met kruiden in. Zo heeft u mooie porties om toe te voegen aan bijvoorbeeld soepen en sauzen. Of ga voor verse kruiden in potjes op terras of balkon of leg een kruidentuintje aan.

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
13 juni 2023
Leestijd:
2 minuten