Volkoren: hoe zit het écht?

In de schappen van de supermarkt verschijnen steeds meer volkoren varianten van graanproducten, zoals volkorenbrood, pasta, ontbijtgranen, toastjes en koekjes. Maar wat is volkoren eigenlijk? En wist u bijvoorbeeld dat volkoren producten deels ook geraffineerde granen kunnen bevatten?
Wat is volkoren nou precies? Volkoren betekent letterlijk ‘de hele graankorrel’. Die graankorrel bestaat uit 3 delen: het grootste deel is de meelkern. Die zit binnenin de korrel en bevat vooral koolhydraten. De buitenste laag is de zemel en die levert u de meeste vezels, vitamines en mineralen. Dan zit onderin de korrel nog de kiem. Daarin zitten goede vetten, vitamines en mineralen. Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Dit in tegenstelling tot geraffineerde graanproducten. Die zijn gemaakt van alleen de meelkern en missen dus de voedingsstoffen uit de zemel en kiem. Daardoor bevatten geraffineerde graanproducten beduidend minder vezels, vitamines en mineralen dan volkoren graanproducten.
Volkoren is voeding met veel vezels
Volkoren producten zijn rijk aan vezels, ijzer en B-vitamines. Onderzoek laat zien dat het eten van volkoren producten het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 verlaagt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om geraffineerde (witte) graanproducten te vervangen door volkoren graanproducten (zie onderaan dit blog). Daarnaast is het advies om elke dag minimaal 90 gram volkoren producten te eten. Dat komt overeen met ten minste 3 volkoren boterhammen of 2 opscheplepels gekookte volkoren pasta.
Half volkoren
Kiest u voor gezond, dan kiest u dus voor volkoren. Toch biedt een vermelding van volkoren op de verpakking geen 100% garantie dat u alleen volkoren granen binnenkrijgt. Dat komt omdat voedingsmiddelen al volkoren mogen worden genoemd als de helft van de granen volkoren zijn. De andere helft mag dus bestaan uit geraffineerde granen. Eigenlijk is er dan sprake van ‘half volkoren’.
Volkorenbrood
Enige uitzondering is volkorenbrood. Wettelijk is vastgelegd dat de granen daarin voor 100% volkoren moeten zijn. U kunt volkorenbrood op verschillende manieren herkennen. Het kan op de schapkaart van de supermarkt staan en bij voorverpakt brood staat het op het etiket. Ook kan volkorenbrood voorzien zijn van een genoemde ouwel. Dat is een eetbaar ‘stempel’ op de korst waarop ‘volkoren’ of ‘VK’ staat. In bruinbrood zit meestal een mix van 50% volkoren granen en 50% geraffineerde granen. Overigens zegt de kleur van brood niets over of het volkoren is. Donker brood kan ‘gekleurd’ zijn met moutmeel en is dan niet volkoren.
Meergranen
Laat u ook niet misleiden door de term meergranen op bijvoorbeeld brood, beschuit, crackers en pasta. Dat is niet hetzelfde als volkoren brood. Meergranen wil zeggen dat er verschillende graansoorten in zitten, zoals tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Maar het wil niet automatisch zeggen dat van al die granen ook de hele korrels zijn gebruikt. Bovendien klinkt meergranen gezond, omdat u een variatie aan granen verwacht. Maar een product mag al meergranen worden genoemd als het grotendeels uit (goedkoop) tarwe bestaat en slechts voor een klein deel uit andere (duurdere) granen.
Check het etiket
Duidelijk is dus dat de term volkoren niet eenduidig is. Bij brood betekent het 100% volkoren, maar bij andere graanproducten kan het ook gaan om slechts 50% volkoren. Hoe weet u nu hoeveel volkoren granen er in een product verwerkt zitten? Kijk daarvoor in de ingrediëntlijst op het etiket. Bij volkoren producten moet daar vermeld worden hoeveel volkorenmeel het product bevat. Er staat dan bijvoorbeeld: tarwemeel (waarvan 52% volkoren). Zo kunt u volkoren producten vergelijken en de varianten kiezen met het grootste aandeel volkoren erin.
Volkoren graanproducten in de Schijf van Vijf
- volkorenbrood
- roggebrood
- havermout
- muesli
- zilvervliesrijst
- volkoren pasta
- volkoren bulgur
- volkoren couscous
- quinoa
- volkorenmeel
Gerelateerde artikelen
Supermarktsafari | Voedingswaarde en etiketten lezen
In dit artikel duiken we dieper in het lezen van etiketten en het maken van gezondere keuzes in de supermarkt.
De zin en onzin van Vitaminen
Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? In dit artikel leest u alles over de zin en onzin...
voedselallergie
Laten we u allereerst geruststellen. Het aantal mensen dat dénkt een allergie voor voeding te hebben, is vele malen...
5 veelgestelde vragen over vis
Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde...
Hoe gezond is kurkuma
Hoe gezond is kurkuma
Licht of zwaar ontbijt
De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor u is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 17 juli 2023
- Leestijd:
- 3 minuten