Behandeling longkanker

De behandeling van longkanker is een intensieve periode. Voor u en uw omgeving. Wist u dat ook daarvoor in sommige gevallen zorg kan worden geregeld?

In het kort

Uw specialist kan verschillende behandelmethodes inzetten bij longkanker. Dit kan chemotherapie of bijvoorbeeld bestraling zijn. Maar ook een operatie of behandeling met geneesmiddelen is een optie. Het combineren van behandelingen is ook mogelijk.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De behandeling hangt af van het soort tumor en het stadium waarin de ziekte zich bevindt. In een vroeg stadium is de behandeling gericht op genezing. Helaas is longkanker een ziekte die vaak laat ontdekt wordt. Zijn er uitzaaiingen, dan is de prognose minder goed. Als genezen niet meer mogelijk is, is de behandeling gericht op levensverlenging en verbetering van de kwaliteit van leven.

Neem de tijd om u goed te informeren

Uw arts stelt voor u een individueel behandelplan op. Neem de tijd om de verstrekte informatie goed door te nemen. Ook kunt u extra informatie opzoeken, bijvoorbeeld via internet. Heeft u daarna nog vragen of twijfelt u? Vraag dan om een tweede gesprek met uw arts.

Waar vindt u informatie over behandeling?

Er is veel informatie te vinden op internet over de behandeling van longkanker. De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

Ervaringen van anderen

Ervaringen uitwisselen met iemand die zelf ook longkanker heeft of heeft gehad, blijkt vaak heel waardevol. Dit kan bijvoorbeeld via de website van de patiëntenvereniging van Longkanker Nederland.

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 92 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.