Behandeling melanoom

De behandeling van een melanoom is meestal succesvol. Toch is het een vorm van kanker. Na de operatie is een regelmatige controle van de huid dus belangrijk.

In het kort

Een melanoom is goed te behandelen. Zeker als er nog geen uitzaaiingen zijn naar andere delen van het lichaam. Zijn die er wel, dan is de prognose minder goed. Toch zijn er dan ook nog verschillende behandelingen mogelijk.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De behandeling van een melanoom is in principe eenvoudig. Bij de eerste operatie wordt vastgesteld of er sprake is van een melanoom (huidkanker). Is dat het geval? Dan wordt er met een tweede operatie een iets grotere plek weggehaald dan bij de eerste operatie. In heel veel gevallen is de huid nu genezen. Alleen een regelmatige controle van de huid is nu nog nodig.

Neem de tijd om u goed te informeren

Neem de tijd om de door de huidarts verstrekte informatie goed door te nemen. Ook kunt u extra informatie inwinnen, bijvoorbeeld via internet. Heeft u daarna nog vragen of twijfelt u? Vraag dan om een tweede gesprek met uw arts.

Meer informatiebronnen

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over het ontstaan en de behandeling van een melanoom. Zit u toch nog met vragen? Of wilt u er meer over lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen:

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Leren van andermans ervaringen

Ervaringen uitwisselen met iemand die zelf ook huidkanker heeft of heeft gehad blijkt vaak heel waardevol. Dit is een goede en verantwoorde website van een stichting voor patiƫnten met huidkanker:

Apps

SkinVision, een app waarmee u huidkanker kunt herkennen. U vindt deze app in de Google Play store en de Apple App Store.

Let op: Het insturen van foto’s ter beoordeling is een betaalde dienst.

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 92 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiĆ«nten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.