Uw vragen, onze zorg

Waarom betaal ik voor zorg die ik niet gebruik? Krijg ik wel zorg als ik mijn premie niet kan betalen? We geven u graag antwoord op deze vragen en vertellen hoe we de zorg betaalbaar én toegankelijk houden. Nu en in de toekomst, voor iedereen

zorgcontractering

Krijg ik de zorg wel vergoed als er nog geen contract is met mijn zorgaanbieder?

In de Menzis Zorgvinder vindt u de zorgaanbieders waar we afspraken mee hebben gemaakt en met welke we nog in gesprek zijn. Maar wat betekent dat nu precies? We leggen het aan u uit in deze video. Meer informatie vindt u ook op Zorgcontractering (menzis.nl)

Wat is een omzetplafond

Wat is een omzetplafond?

Elk jaar maken we voor onze klanten afspraken met zorgaanbieders. Met een aantal zorgaanbieders spreken we ook een maximumbedrag af dat zij dat jaar bij ons mogen declareren. Dit wordt ook wel 'omzetplafond' of 'volumeafspraak' genoemd. In deze video leggen we graag aan u uit wat dit betekent.

Waarom moet ik betalen voor zorg die ik niet gebruik?

Waarom betaal ik voor zorg die ik niet gebruik?

Dat is een begrijpelijke vraag. Het antwoord is heel simpel: we zorgen met elkaar voor elkaar. Met een moeilijk woord noemen we dit het solidariteitsprincipe. Met z'n allen betalen we samen de zorgkosten voor jong, oud, ziek en gezond. En dat is belangrijk. Want ziek worden is geen keuze, dat overkomt je. Bekijk de video of lees hier meer over solidariteit.

Samen verzekeren

Krijg ik zorg als ik de premie niet kan betalen?

Krijg ik wel zorg als ik mijn premie niet kan betalen?

U heeft altijd recht op zorg uit de Basisverzekering. ook met een betalingsachterstand. Voor de aanvullende verzekering gelden andere regels. We helpen u graag als u uw rekeningen niet kunt betalen. Meld u bijvoorbeeld aan voor het gespreid betalen van uw eigen risico in 10 termijnen. U vraagt een betalingsregeling aan via  Mijn Menzis (inloggen met DigiD) of via de Menzis app. Heeft u dat al gedaan, dan wijzen we u ook graag de weg buiten Menzis. Ontdek waar u nog meer terecht kunt met betalingsproblemen.

Hulp bij betalingsproblemen

Wat is Zorgplicht?

Wat is de Zorgplicht?

Wat is zorgplicht precies? Dat betekent dat we tijdig voor passende zorg zorgen, voor verzekerden die dat nodig hebben. Iedere zorgverzekeraar in Nederland heeft deze plicht, maar in deze tijd is dat soms lastig. We leggen het graag uit in deze video. En moet u lang wachten op een behandeling? Onze Zorgadviseurs helpen u graag en kijken waar u eerder terechtkunt. 

wachtlijsbemiddeling

Video wachttijden in de zorg

Wachttijden in de zorg lopen op, hoe kan dat en wat doen we eraan?

Menzis ondersteunt ook verschillende regionale projecten van zorgaanbieders om wachtlijsten te verkorten. Bijvoorbeeld als het gaat om oogzorg en wachttijden in de GGZMoet u lang wachten op een behandeling? Misschien kunt u ergens anders sneller terecht. Onze Zorgadviseurs zoeken het voor u uit.

Video afspraken met zorgaanbieders

Benieuwd waarom en waarover we elk jaar afspraken maken met zorgaanbieders? En wordt zorg wel overal vergoed?

Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder of naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Wat is het verschil en wat krijgt u vergoed? We leggen het uit.

Waar gaat de premie eigenlijk naartoe

Waar gaat de premie eigenlijk naartoe? En wat doen we met de winst, als we die maken?

In Nederland zorgen we met elkaar voor elkaar. Dit noemen we solidariteit in de zorgverzekering. Met z’n allen betalen we premie: jong en oud, ziek en gezond. En dat is heel belangrijk. Want ziek worden is geen keuze; dat overkomt je. Misschien kan iemand in zijn eentje de zorgkosten niet dragen. Maar omdat we allemaal meebetalen, houden we de zorg toch betaalbaar voor iedereen. Lees meer.

Video wachttijden in de zorg

Medicijnen kunnen erg duur zijn. Er zijn vaak goedkopere middelen met dezelfde werking. We kiezen er dan voor om alleen die goedkopere variant te vergoeden.

De kosten voor medicijnen bedragen samen ruim 10% uit van alle zorgkosten. De hoge medicijnkosten maken de zorg in Nederland, en dus de zorgverzekering, steeds duurder. Als er goedkopere middelen met dezelfde werking en kwaliteit beschikbaar zijn, kiezen we ervoor om die te vergoeden. Lees meer.