Fruit

Alles wat u moet weten over fruit
Het beslaat alle kleuren van de regenboog en varieert van zoet en sappig tot knapperig en zuur: fruit. Maar waarom is het eigenlijk zo gezond? En hoeveel zou u er dagelijks van moeten eten? We geven antwoord op 7 veelgestelde vragen over fruit.
1. Welke soorten zijn er?
Er bestaan heel veel soorten fruit. Te veel om hier op te noemen. Wel kunnen we een onderverdeling maken in soorten, dat zijn groepen met dezelfde kenmerken:
- Zachte vruchten, zoals bessen, aardbeien en druiven.
- Steenvruchten of steenfruit (met een harde pit in het hart), zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven.
- Pitfruit (met zaden in een klokhuis), zoals appels en peren.
- Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen, grapefruit, limoen, minneola.
- Tropische of exotisch vruchten (afkomstig uit (sub)tropische streken), zoals bananen, kiwi’s en ananassen, passievrucht, meloen, mango.
- In Nederland zijn met name appel, banaan en peer favoriet. Zij vormen de top 3, gevolgd door mandarijn, sinaasappel, druiven, aardbeien, kiwi, ananas en meloen.
2. Hoe bewaren?
Kortgezegd kunt u de meeste vruchten het beste bewaren in de koelkast, en dan het liefst in de groentela want daar is het het koudst. Dan blijft het langer goed. Maar er zijn uitzonderingen: tropisch fruit, zoals banaan, kiwi en meloen, houdt niet van de kou en bewaart u dus het beste buiten de koelkast. Ook fruit dat niet goed rijp is, zoals een onrijpe peer, komt beter op smaak buiten de koelkast. Let wel op wat u bij elkaar op een schaal legt: bananen, appels, peren en perziken verspreiden namelijk een gas (ethyleen) als ze rijpen. Daardoor rijpt ook een andere soort die er naast ligt sneller. Wilt u dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
3. Waarom gezond?
Vruchten zijn ware vitaminebommetjes, er is geen vitaminepil die hier aan kan tippen. Iedere soort bevat weer andere voedingstoffen. Zo bevat een kiwi veel vitamine C, wat goed is voor de weerstand. Bananen zitten boordevol kalium, en dat is goed voor de bloeddruk. Verschillende soorten eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Eet u 200 gram per dag, dan verlaagt u de kans op hartziekten, beroertes, diabetes, darmkanker en longkanker. Ook zitten er in vers fruit relatief weinig calorieën.
4. Hoeveel per dag?
Het Voedingscentrum adviseert 200 gram fruit per dag voor iedereen vanaf 14 jaar. Welke soorten maakt niet uit, als u maar volop varieert. Overigens wordt de 200 gram in de praktijk wel eens vertaald naar 2 porties. Een portie is bijvoorbeeld 1 appel, 1 banaan, 1 schaaltje druiven of 2 mandarijnen, zoals u op de afbeelding hierboven kunt zien.
5. Kan ik ook te veel fruit eten?
Er zitten relatief weinig calorieën in vruchten. Maar als u de hele dag door bananen eet, worden al deze calorieën bij elkaar toch een aardige hoeveelheid. Daarnaast zitten er zuren in die uw tandglazuur kunnen aantasten. Als u maximaal 7 keer per dag wat eet en drinkt, krijgt uw tandglazuur voldoende tijd om te herstellen. Verder zit er in fruit van nature ook veel suiker. En dit is niet anders dan de toegevoegde suiker die in bijvoorbeeld snoep of koek zit. Maar een appel is door alle gezonde voedingsstoffen wel een stuk gezonder dan snoep en koek. Daarnaast heeft het de voorkeur om fruit te eten in plaats van smoothies of vruchtensappen te drinken.
6. Kan iedereen fruit eten?
Er zijn niet veel mensen overgevoelig voor fruit. Wel kunnen mensen met hooikoorts of latexallergie overgevoelig zijn voor bepaalde vruchten. Het gaat dan vooral om appel, peer, kers en abrikoos. Baby’s en peuters krijgen buikpijn en diarree van te veel fructose. Fructose zit in vruchten en in grote hoeveelheden in appelsap en gemengde vruchtensappen.
7. Hoe eet ik meer fruit?
Veel Nederlanders halen de aanbevolen 200 gram per dag niet. Terwijl het niet moeilijk is om gedurende de dag wat meer vers fruit te eten. Een paar tips:
- Maak zelf ijsjes van gepureerde vruchten
- Eet een trosje druiven of sinaasappel als tussendoortje of als gezonde snack
- Eet elke dag een kiwi of mandarijn bij uw ontbijt
- Verwerk aardbeien of frambozen in uw toetje
- Gebruik bananen voor gezonde baksels, bijvoorbeeld bananenmuffins
- Stop standaard een appel in uw tas als u de deur uit gaat
Gerelateerde artikelen
Supermarktsafari | Voedingswaarde en etiketten lezen
In dit artikel duiken we dieper in het lezen van etiketten en het maken van gezondere keuzes in de supermarkt.
De zin en onzin van Vitaminen
Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? In dit artikel leest u alles over de zin en onzin...
voedselallergie
Laten we u allereerst geruststellen. Het aantal mensen dat dénkt een allergie voor voeding te hebben, is vele malen...
5 veelgestelde vragen over vis
Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde...
Hoe gezond is kurkuma
Hoe gezond is kurkuma
Licht of zwaar ontbijt
De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor u is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 12 december 2023
- Leestijd:
- 4 minuten