Icon ZoekenZoeken

Hoe (on)gezond is een ei nou eigenlijk?

Er zijn mensen die zweren bij elke dag een ei, terwijl anderen eieren liever links laten liggen vanwege het beruchte cholesterol en de kans op salmonella. Hoe gezond is een ei nou echt? En hoeveel eieren per week is gezond?

Hoe eenvoudig eieren er ook uitzien, het zijn echt voedingsbommetjes. Ze bevatten immers alle voedingsstoffen voor de groei van een kuiken: eiwitten, vitamines en mineralen.

Vooral het gehalte aan vitamine D, E, B11 (foliumzuur) en B12 is hoog in eieren. Ook van de mineralen ijzer, fosfor, zink en selenium bevatten eieren een flinke portie. Eieren staan dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Cholesterol in eieren

We kunnen dus stellen dat eieren gezond zijn vanwege al die voedingsstoffen. Kunt u ze dan naar hartenlust eten? Nee helaas, want eieren zijn ook rijk aan cholesterol, wat kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van uw bloed. In eerdere richtlijnen was dit een reden om eieren af te raden. Dit advies is in de loop van de tijd veranderd. De focus ligt nu meer op het vervangen van koekjes, snacks en vette kaas-, zuivel- en vleesvarianten. De hoeveelheid verzadigd vet in uw voeding heeft namelijk een groter effect op uw bloedcholesterolgehalte dan het cholesterol in voedingsmiddelen.

Elke dag een ei, kan dat?

Het Voedingscentrum geeft aan dat 2 tot 3 eieren per week in een gezonde voeding past. Als vegetariër mag u 4 eieren per week, omdat u dan over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgt. Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat elke dag een ei het risico op een beroerte verlaagt en dat het geen effect heeft op hart- en vaatziekten. We hoeven dus blijkbaar niet zo bang te zijn voor het cholesterol in de dooiers van eieren als we zijn geweest.

Toch ook een kanttekening hierbij: het eten van meer dan 7 eieren per week wordt geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt echter wel vooral uit Amerikaanse studies, waar men eieren vaak eet in combinatie met ham of spek. En dit bewerkte vlees heeft ongunstig effect op diabetes type 2. Verhogen eieren het risico, of de manier waarop eieren worden gegeten? Hier moet nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Er is momenteel nog geen eenduidig antwoord te geven over hoeveel eieren in een gezonde voeding passen. Wilt u het op safe spelen, houdt u dan aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Salmonella in eieren

Hoe zit het dan met salmonella? Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo’n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois. Bij 7 minuten koken zijn de bacteriën echt dood. Bij een zachtgekookt eitje is er een kleine kans dat er nog wel bacteriën in zitten. Voor zieke mensen, ouderen, zwangeren en kinderen is ook een zachtgekookt ei daarom af te raden. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.

Welke eieren kopen?

Als i voor het eierschap van de supermarkt staat, is een keuze maken nog niet zo eenvoudig. Verschillende maten, vrije uitloop of biologisch… Gelukkig is elk ei voorzien van een ‘etiket’, een code op het ei zelf. Deze stempel met getallen en letters vertelt u hoe de kip geleefd heeft en wat de herkomst van het ei is (bijvoorbeeld 2 NL 45146 01).

2 NL 45146 01
Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip heeft geleefd.
0 = biologisch ei
1 = vrije-uitloopei
2 = scharrelei
3 = koloniehuisvesting (dit was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is sinds 2012 verboden)
NL 45146 01
NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.
2 NL 45146 01
De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.

Hoe eieren bewaren?

Door eieren in de koelkast te bewaren, verkleint u het risico op salmonellabesmetting. Bovendien drogen ze minder snel uit. Eieren blijven ook langer goed als u ze met de puntige kant naar beneden bewaart.

 _______________________________________________________________

Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx

Journal of the American College of Nutrition: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2016.1152928

Richtlijnen Gezonde Voeding 2015

Iamafoodie https://www.iamafoodie.nl/hoe-gezond-eieren-nu-eigenlijk/

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
5 juli 2023
Leestijd:
4 minuten