Groente & fruit: wat heeft u nodig?

Van groene broccoli tot rode tomaat en van gele banaan tot oranje sinaasappel: groente en fruit geven niet alleen kleur aan uw eten, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond. Hoe meer, hoe beter dus!
Wist u dat groente en fruit uw bloeddruk verlagen? Volgens de Gezondheidsraad is dat overtuigend aangetoond. Uit eerdere studies is gebleken dat de bovendruk daalt als u 400 gram groente of fruit eet. Dit effect was groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Ook de kans op een hartinfarct of een beroerte wordt kleiner als u veel groente en fruit inneemt.
Nog meer voordelen van groente en fruit
Groente en fruit lijken ook te beschermen tegen diabetes type 2, het metabool syndroom, darmkanker en longkanker. Verder zitten groente en fruit bomvol vitamines, mineralen en vezels en leveren ze weinig calorieën. Al is het niet hard bewezen, dat moet haast wel goed zijn voor de stoelgang en uw lijn!
Aanbevolen hoeveelheid groente en fruit
Hoeveel groente en fruit heeft u elke dag nodig? Het Voedingscentrum adviseert minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag voor iedereen vanaf 14 jaar. Welke soorten groente en fruit maakt niet uit, als u maar volop varieert. Voor jongere kinderen zijn de hoeveelheden iets lager (zie tabel). Overigens wordt de 200 gram fruit in de praktijk wel eens vertaald naar 2 porties fruit. Een portie is bijvoorbeeld 1 appel, 1 banaan, 1 schaaltje druiven of 2 mandarijnen.
Zo veel groente en fruit heeft u nodig
1-3 jaar | 4-8 jaar | 9-13 jaar | Vanaf 14 jaar | |
Groente (gram/dag) | 50-100 | 100-150 | 150-200 | 250 |
Fruit (gram/dag) | 150 | 150 | 200 | 200 |
De meeste Nederlanders halen de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit niet. Zo eten volwassenen gemiddeld slechts 125 gram groente per dag: de helft van wat wordt aanbevolen. Van fruit eten we nog minder: mannen eten dagelijks slechts 90 gram fruit en vrouwen 120 gram. Dat mag best een onsje meer dus!
Tips voor meer groente en fruit
- Pureer groente door soep en saus
- Eet bij de lunch soep van groente of een salade, of simpelweg een tomaat
- Doe plakjes appel, tomaat, banaan, aardbeien of komkommer op brood
- Eet tussendoor snacktomaatjes, een appel, wat druiven
- Maak uw eigen vruchtenyoghurt of vruchtenkwark met lekker veel vers fruit
- Eet altijd 2 soorten groente bij de warme maaltijd, bijvoorbeeld een warme groente en een salade
- Zorg dat uw bord bij de warme maaltijd voor de helft is gevuld met groente
___________________________________________________
Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag
Voedingscentrum. Richtlijnen Schijf van Vijf, 2016, Den Haag
Gerelateerde artikelen
Supermarktsafari | Voedingswaarde en etiketten lezen
In dit artikel duiken we dieper in het lezen van etiketten en het maken van gezondere keuzes in de supermarkt.
De zin en onzin van Vitaminen
Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? In dit artikel leest u alles over de zin en onzin...
voedselallergie
Laten we u allereerst geruststellen. Het aantal mensen dat dénkt een allergie voor voeding te hebben, is vele malen...
5 veelgestelde vragen over vis
Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde...
Hoe gezond is kurkuma
Hoe gezond is kurkuma
Licht of zwaar ontbijt
De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor u is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 7 februari 2023
- Leestijd:
- 2 minuten