Sofrito: de gezondste pastasas van verse tomaten

De mediterrane keuken staat bekend als gezond. Een van de geheimen? Sofrito! De perfecte pastasaus van verse tomaten.
Sofrito is de Spaanse naam voor een basistomatensaus met in principe niet meer ingrediënten dan tomaat, ui, knoflook en olijfolie. Van Marokko tot Griekenland en van Portugal tot Israël: overal heeft men een eigen variant op sofrito. Het is de basis voor bijvoorbeeld pastasaus (zoals de arrabiatta), maar ook voor ovenschotels (moussaka) en soepen (zoals vissoep).
Waarom is sofrito gezond?
Natuurlijk in de eerste plaats omdat er veel groenten inzitten. De Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks 250 gram groenten te eten. Met een flinke schep van deze saus bent u al een aardig eind op weg. Maar er is meer. Tomaten zijn in onze voeding een belangrijke bron van lycopeen. Dit is een anti-oxidant die ons lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden. Zo beschermt lycopeen mogelijk tegen bepaalde vormen van kanker, zoals prostaatkanker. Het bijzondere is dat lycopeen veel beter beschikbaar is voor uw lichaam uit gepureerde ingekookte tomaten dan uit rauwe tomaten. Bovendien zorgt de olijfolie die in de saus zit voor een nog betere opname van lycopeen in het lichaam.
Zelf maken: recept sofrito
Natuurlijk kunt u sofrito kant-en-klaar kopen. Let wel op dat het hoofdbestanddeel ook echt tomaat is. En dat er niet allerlei onnodige stoffen bij zitten, zoals zout en suiker. Maar zelf maken is nog beter! Alleen al omdat het dan zo lekker gaat ruiken in de keuken.
Basisrecept voor 1 liter
Snipper 2-3 grote uien fijn. Doe ze in een grote hapjespan of braadpan met een flinke scheut water en laat dit op half hoog vuur verdampen. Voeg 2-3 gesnipperde teentjes knoflook toe (zoveel als u wilt) schenk er 200 ml olijfolie bij en laat het heel zacht 10 minuten smoren. Voeg 800 gram ontvelde tomaten in stukken of 2 blikken gepelde tomaten toe. Laat alles minstens een uur zacht pruttelen. Breng de sofrito op smaak met versgemalen zwarte peper.
Liever de snelle variant?Begin op dezelfde manier. Gebruik geen tomaten maar een blikje tomatenpuree, samen met een pot of fles gezeefde tomaten. Dit hoeft maar 10 minuten te pruttelen. Let er wel op dat u gezeefde tomaten zonder toevoeging van zout en suiker koopt.
Tips voor uw zelfgemaakte sofrito
- Met verse basilicum en een lepeltje balsamicoazijn heeft u de perfecte saus voor de pasta. Eventueel met magere gehaktballetjes of verse mozzarella.
- Met gemalen komijn, gemalen koriander en wat kurkuma smaakt het heel oosters.
- Maak extra veel, u kunt het gemakkelijk invriezen.
_______________________________________________
Rapport gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding
Lycopeen: www.voedingscentrum.nl en www.food-info.net
Gerelateerde artikelen
Supermarktsafari | Voedingswaarde en etiketten lezen
In dit artikel duiken we dieper in het lezen van etiketten en het maken van gezondere keuzes in de supermarkt.
De zin en onzin van Vitaminen
Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? In dit artikel leest u alles over de zin en onzin...
voedselallergie
Laten we u allereerst geruststellen. Het aantal mensen dat dénkt een allergie voor voeding te hebben, is vele malen...
5 veelgestelde vragen over vis
Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde...
Hoe gezond is kurkuma
Hoe gezond is kurkuma
Licht of zwaar ontbijt
De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor u is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 10 juli 2023
- Leestijd:
- 2 minuten