Chirurgische ingrepen bij overgewicht

Ernstig overgewicht kan in sommige gevallen worden verminderd met chirurgische ingrepen (bariatrische chirurgie). U kunt hierbij denken aan gastric bypass, sleeve gastrectomie, duodenal switch, maagband of een redo-operatie. Alleen onder bepaalde voorwaarden wordt dit vergoed vanuit de Basisverzekering.

Wat krijgt u vergoed vanuit de Basisverzekering?

Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder, dan valt het gehele traject onder de Basisverzekering. Hieronder vallen ook de kosten van de screening (het eerste consult).

Ontdek Menzis SamenGezond

Menzis SamenGezond

Menzis SamenGezond geeft inzicht in uw mentale gezondheid. 

Voordelen van meedoen

  • Beloning voor uw gezonde leefstijl
  • Sparen voor korting op online coaching
  • U hoeft niet gezond te zijn, als u maar gezond probeert te leven

Probeer online zelfhulp

Ja, voor een chirurgische ingreep bij overgewicht geldt het eigen risico.
In de Zorgvinder ziet u welke ziekenhuizen chirurgische ingrepen bij overgewicht mogen uitvoeren. Gebruik daarbij de zoekterm 'Bariatrische chirurgie'.

Het is voor de vergoeding van de chirurgische ingreep bij overgewicht nodig dat u aan een tweetal belangrijke voorwaarden voldoet:

  • U heeft een BMI (Body Mass Index) groter dan of gelijk aan 40 (of een BMI groter dan of gelijk aan 35 in combinatie met andere ziektebeelden);
  • U kunt aantonen dat u een jaar lang een traject heeft gevolgd van intensieve gecombineerde leefstijlinterventie. U bent intensief begeleid om te komen tot een gezonde leefstijl, zowel qua voeding als bewegen. Dit traject heeft onvoldoende resultaat bereikt.

Een multidisciplinair team beoordeelt of u een indicatie heeft voor de ingreep en de chirurg beslist welke ingreep voor u het meest geschikt is. Het volledig doorlopen van het voor- en natraject (gericht op leefstijlinterventie) is een verplicht onderdeel van de ingreep.

U heeft vooraf toestemming van Menzis nodig als:

  • u de behandeling in het buitenland ondergaat.
  • het gaat om de behandeling van een kind met morbide obesitas.
Ja, u heeft een verwijzing nodig van de huisarts. Zie ook de Algemene voorwaarden voor vergoeding uit de Basisverzekering.

Het plaatsen van een maagballon of een EndoBarriar vergoedt Menzis niet vanuit de Basisverzekering.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Vragen over uw zorg?

De Zorgadviseur geeft een antwoord dat bij u past:

  • Altijd een vast persoon
  • Klantwaardering: 8,1
  • Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.

De Zorgadviseur

Kosten ziekenhuisbehandeling

Wat betaalt u voor een behandeling in het ziekenhuis?

Bekijk ook

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.