Kraamzorg uit de Basisverzekering

De groei en geboorte van een nieuw mens is een van de mooiste dingen in het leven. In de eerste dagen na de bevalling krijgt u hulp van een kraamverzorgende. Op deze pagina leest u wat de Basisverzekering vergoedt voor kraamzorg, wanneer u voor vergoeding in aanmerking komt en waar u terechtkunt.

Wat krijgt u vergoed uit de Basisverzekering?

U heeft recht op de gebruikelijke kraamzorg. Die gaat in op de dag dat u bent bevallen en loopt maximaal 10 dagen door. U krijgt dus hulp in vooral die eerste tijd waarin alles zo druk en nieuw is. Hoeveel uur kraamzorg u precies krijgt, wordt uiteindelijk bepaald op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?

Heeft een Menzis Basis of een Basis Voordelig en gaat u naar een zorgaanbieder met wie wij geen overeenkomst hebben gesloten? Dan krijgt u de kosten niet volledig vergoed. U ziet hieronder voor welk percentage u de kosten vergoed krijgt. Let op: wordt de zorg verleend door een ZZP'er (onafhankelijke kraamverzorgende), dan moet deze wel zijn aangesloten bij een kraamzorginstelling.

Menzis Basis Voordelig  Menzis Basis  Menzis Basis Vrij 
Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

65% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Bekijk de maximale vergoedingen.
Niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Bekijk de maximale vergoedingen.
U krijgt uw zorgkosten vergoed.

Maar als uw zorgaanbieder onredelijk hoge tarieven rekent, vergeleken met andere zorgaanbieders in de Nederlandse markt, krijgt u het deel dat onredelijk hoog is niet vergoed.

Vragen over uw zorg?

De Zorgadviseur geeft een antwoord dat bij u past:

  • Altijd een vast persoon
  • Klantwaardering: 8,1
  • Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.

De Zorgadviseur

Eigen risico Nee, voor kraamzorg geldt geen eigen risico. 

Eigen bijdrage  Ja, er geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,30 per uur voor kraamzorg bij u thuis. Bevalt u in een ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie daarvoor? Dan betaalt u daarvoor een wettelijke eigen bijdrage van € 34 per opnamedag (€ 17 voor de moeder en € 17 voor het kind). Rekent het ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan € 245 per dag (€ 122,50 voor de moeder en € 122,50 voor het kind)? Dan betaalt u naast die € 34 ook het bedrag dat boven de € 245 per dag uitkomt

Wilt u een vergoeding van de eigen bijdrage? Kies dan voor een aanvullende verzekering.

Menzis heeft overeenkomsten gesloten met verschillende kraamzorginstellingen zodat u er altijd wel eentje bij u in de buurt vindt. Ze staan in onze Zorgvinder.

Kiest u voor een ZZP'er (onafhankelijke kraamverzorgende), dan moet deze wel zijn aangesloten bij een kraamzorginstelling.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.